Позитивни и мотивирани хора участват в уникалния спектакъл “100% Град” на немците “Римини Протокол”

Театралното представление в края на октомври е провокативна среща с пловдивчани от всички демографски групи за разчупване на стереотипи

Студиото за документален театър Vox Populi се влюби в града, докато помага на немския екип на терен

Теодор Караколев

снимки на участниците: Илиян Ружин

Какъв процент от пловдивчани имат висше образование? Колко от тях имат високи, или твърде ниски доходи, ходят редовно на почивка, имат личен автомобил? Всякакви подобни статистики срещаме често или не толкова често в медийното пространство. Те обаче остават едни сухи цифри на екрана, които рядко ни докосват истински.

Провокативна и директна среща не само с демографските данни на града, а с истинските хора зад статистиките ще ни представи немската театрална трупа Римини Протокол през средата на октомври. Преди десетина години те създават спектакъла 100% Берлин, превърнал се в пътуващ проект 100% Град (100% Stadt), който е обиколил десетки места в целия свят, а за 2019 година пристига и в Пловдив. Спектакълът е част от програмата на “Пловдив 2019”.

Спектакълът качва на сцената 100 непрофесионални актьори, които да представляват своя демографска група. По социологически данни Пловдив е разделен на база пол, образование, етнос и други, а според процентите са избрани по съответен брой хора с дадени профили. Хората са избрани по нетрадиционен начин – първият участник предлага друг, който от своя страна предлага следващ и така до запълване на 100-те. Единствените две изисквания за предложенията са хората да живеят постоянно в Пловдив и да не са професионални актьори. Хора, които досега не са били или не са вярвали, че могат да бъдат обект на артистичен интерес, сега стават такива. 

Срещите и интервютата с потенциалните участници правят Неда Соколовска и Рада Езекиева от Студио за документален театър Vox Populi.

“Впечатлени сме от мотивацията на поканените пловдивчани. Повечето са много отдадени и амбицирани да участват в спектакъла, а за това се иска смелост” разказа Неда Соколовска.

Едновременно са били направени няколко „вериги“, през които са набирани желаещи доста бързо и успешно. „Известни затруднения имахме в ромската група – основно поради причината, че те често се самоопределят като турци“, коментираха от Vox Populi. Все пак те са се справили с тази задача. 

Един от ефектите на спектакъла е насочен към самите участници.. Някои от 100-те пловдивчани са известни лица, но сред тях има и по-затворени личности. „Има един участник, който е истински технически гений. Той ни покани у дома си, където направихме снимки.  Личеше си, че този човек не кани често хора, а сега ни допусна до своето най-лично пространство“, добави и Рада Езекиева.

Има и ред други интересни участници, част от които ще бъдат представяни в дните до спектакъла през октомври. Така, например, на сцената ще видим непълнолетно момиче с тежко минало, което я е принудило да напусне своя град. Тя работи и се издържа съвсем сама. Друг участник е бивш затворник, който въпреки миналото си с престъпване на закона, в анкетната си карта е написал като мечта прочувственото „Искам приятелката ми да оздравее“ – като неговата половинка страда от епилепсия. Такива неща разбиват предразсъдъците, и ни разкриват човека в неговата удивителна способност да бъде добър, да обича, споделиха от екипа на Vox Populi.

Всеки участник попълва анкета, в която някои от въпросите са по-лични, а други – по-общи. Един от „трудните“ въпроси, в който екипът на Vox Populi се намесва деликатно, е „Какво ме прави различен“. „В началото много от хората пишат нещо тривиално или не могат да отговорят и тук идва нашата задача да ги накараме да се вгледат в себе си, и идентифицират онова, което ги прави уникални. Така например един човек попита – „Мога ли да напиша, че съм различен с това, че съм срещал ангел“ – и аз веднага отговорих – „Разбира се!“. Изобщо не попитах нито кога, къде, този отговор беше съвсем достатъчен, за да го извади от тълпата“, сподели Неда Соколовска.

Обединяващото почти всички участници досега е тяхната любов към Пловдив. Неда Соколовска и Рада Езекиева споделиха, че до момента само един участник е бил по-скептичен към отношението си към града. Това наистина ни впечатли, добави Неда и разказа за случай на 11-годишно момче, което е написало в своята анкетна карта, че мечтата му е да спре унищожаването на архитектурното наследство на Пловдив. Разбира се, вероятно има и влияние от родителите, но е ясно, че става дума за едно осъзнато отношение на любов към града, коментира Соколовска. В анкетната карта въпросът „Бих напуснал Пловдив заради…“ учудващо често  е оставал без отговор, тъй като пловдивчани искат да живеят тук.

За два месеца в Пловдив Vox Populi са се влюбили в града. Те живеят  до Джумаята и го усещат максимално жив. Разказите за мултикултурния Пловдив са навсякъде, Неда и Рада са дошли с тази представа за града. Но истинският дух на Пловдив може да се усети само, ако поостанеш тук и най-вече опознаеш неговите жители – тези многолики, сърдечни и интересни личности, които  създават уникалната вибрация на града. Макар и за толкова кратко и аз се почувствах част от тази общност и силно обикнах Пловдив, сподели Неда Соколовска, а Рада Езекиева добави: „И различният ритъм. Тук животът наистина тече на друга скорост. В атмосферата се усеща лежерност, освободеност“.

Около седмица преди спектакъла, чиято премиера ще бъде на 17 октомври, в Пловдив ще пристигне и екипът на Rimini Protocol. Те ще правят окончателните репетиции в рамките на няколко дни в Драматичния театър. Специалната работа по сценографията ще е в ръцете на пловдивчанина Петко Танчев, а за музикалното оформление също ще бъде избран местен артист. Самият спектакъл ще се изиграе в 4 поредни дни – 17, 18, 19 и 20 октомври, а входът ще бъде безплатен, но срещу предварително взети билети. Как и доколко 100% Пловдив ще промени и пречупи представите и предразсъдъците ни за собствения ни град ще разберем след по-малко от два месеца.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…