През месец юни на ТЯ в Пловдив се срещаме с Лина Кривошеива - фотожурналист. Съосновател на Тоест, учредител и член на Настоятелството на Фондация „Тоест“.

Каква е първата ти мисъл сутрин, с която започваш деня си?

Първата мисъл е скорострелна и последващите също така бързи и спонтанни, понякога позитивни, друг път предизвикателни. Но не пропускам да се насладя на мисълта за любимия човек до мен и сутрешно кафе.

С какво се занимаваш професионално?

Основно се занимавам с фотография и видео, последно време повече с второто. Работя предимно с културни и международни организации. През 2017 г. заедно с трима прекрасни колеги – Ан Фам, Йовко Ламбрев и Владислав Севов, както и с още много други силни автори, приятели и поддръжници, основахме седмичното интернет издание “Тоест”, което опитва нов финансов модел, а именно да се издържа единствено от публиката.

А в свободното си време?

Все по-малко свободно време някак ми остава, което ме кара да се чувствам щастлива, защото се развивам, но в същото време липсват в ежедневието ми някои от нещата, които ме радваха преди – обичах да въртя огън например. Заместих го с каране на колело – прекрасно начинание, което пък ми липсваше от Берлин, но започнах отново в Пловдив. Старая се да пътувам, макар и по-често по работа, но намери ли се повод за разходка из Родопите съм винаги много ентусиазирана.

Защо в Пловдив?

Родена съм в Асеновград, но от шестгодишна възраст живея в Пловдив. След 9 години в Германия пожелах хибриден живот между Берлин и Пловдив, което желание се подсили от спечелването на титлата Европейска столица на културата и постепенно реших повечето време да прекарвам тук. Личната ми карта изтича края на 2019 – символиката беше прекалено силна, за да не открия накъде води. Е, сега е 2019 и все повече не съм сигурна защо Пловдив.

Какви трудности срещаш в своята професионална сфера?

Забелязвам липса на етика в моята професия с опита ми до сега. Предполагам, че нагоре по пирамидата част от тези проблеми се изчистват (за сметка на други), но сравнително нечистоплътните професионални отношения в ранния стадии на развитие при млади професионалисти се усеща. Включително и неустойчивата подготовка за професионалния път в образованието ни.

Кога реши, че искаш да изградиш кариера като фотограф?

Постепенно ме завладя без да мога да обърна глава в никоя друга посока. Тоест, нямаше само един момент, в който си казах “Ще стана фотограф”, а дълго търсих това, което отговаря на интереса ми към живота, на качества, които искам да придобия. И стана част от мен сякаш не може да бъде под въпрос, както майка ми с нейната професия.


Лина Кривошиева - снимка личен архив

Имаш ли любима снимка заснета от теб и каква е историята зад нея?

Все още не, колкото и странно да звучи. Чувствам, че тепърва ще разгръщам потенциал и погледът ми ще улови други моменти, които да почувствам още по-смислени. Но ако трябва да съм вярна на емоциите си – ето тази снимка от Берлин, която толкова много пъти проявих сама в студиото си на Франкфуртер Тор, а съвсем първата не измих добре. Ами тази снимка с времето се промени и почерня, побеля, но въпреки това запази съдържанието си и ми напомня за това как изглеждат спомените ни от миналото.

Как насочваш и използваш женската си енергия в своята работа?

В интерес на истината толкова силно се съсредоточавам върху научаването и създаването на неща с хора, с които се чувствам добре. Като човешки същества се различаваме по много признаци и аз се старая да изпъкна с качества, не с характеристики. Макар и да не мога да скрия удивлението и привързаността си към женската енергия по много причини. Често я използвам, когато се изправя пред хората, които трябва да интервюирам или снимам например. В този смисъл, че се опитвам да създам комфортна атмосфера, в която отсрещния да се почувства достатъчно добре, но и достатъчно сигурен в моята компания, за да разкаже своята история.

Как завършваш един ползотворен ден?

В последно време със затварянето на лаптопа, но все по-често смятам да приключвам ползотворния ден с освежаваща разходка.

 

Този месец ТЯ в Пловдив е на 27 юни от 19:00 часа в Отсреща.

Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да овластява момичета и жени и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…