През месец юни на ТЯ в Пловдив се срещаме с Йоана Иванова - журналист в Капана.БГ, преводач и активист.

Каква е първата ти мисъл сутрин, с която започваш деня си?

Всяка сутрин е различна. Ако съм сънувала нещо странно, известно време си мисля за него. Друг път в главата си прехвърлям какво имам да свърша през деня. А много често просто си мисля за кафето.

С какво се занимаваш професионално?

Винаги ми е трудно да отговоря на този въпрос. Журналист, автор на статии, преводач, копирайтър… Понякога и маркетолог. Работата в медиите е такава, но затова пък си я обичам.

А в свободното си време?

В свободното си време чета, гледам сериали и спортувам. От няколко години тренирам бокс и пилатес. Също много обичам да ходя на концерти. Не само големи концерти на световноизвестни изпълнители, но и на ъндърграунд групи в някой клуб или по фестивалите.

Защо в Пловдив?

Където и да ходя, винаги когато се върна в Пловдив, изпитвам облекчение. Пловдив си е вкъщи. Обичам този град, въпреки че понякога е изтощаващо малък. Искам да се развива и знам, че това зависи от хората, включително и от мен. Все още имам какво да дам на Пловдив. Ако някой ден нямам, ще видим.

Какво те вдъхнови да развиваш кариера като журналист?

Много обичам да пиша. Когато бях малка пишех много разкази, есета и стихотворения.Исках да стана писателка и да пиша романи. Освен книги обаче винаги ми е доставяло удоволствие да чета различни списания, сайтове и блогове. В един момент просто реших да опитам да пиша статии, докато се престраша да напиша книга. До романа още не съм стигнала, но със статиите мисля, че се справям. А напоследък се завръщам и към разказите и стихотворенията.

Какви трудности срещаш в своята професионална сфера?

Аз за щастие работя в независима медия, което означава, че имам свободата да пиша каквото искам без да бъда цензурирана. Няма какво да се лъжем обаче, медиите имат нужда от читатели, за да съществуват, а това означава, че понякога се налага да пишеш за кликове. Много неприятно е също как много медии в България смъкват нивото. И нямам предвид само, че публикуват злободневни и несъществени неща, клюки или фалшиви новини заради тези кликове. На много места по света във вестниците и медийните сайтове се използва понякога дори преднамерено сложен език и отличителна стилистика. Тук се пише „простонародно“, а да не говорим, че нивото на езиковата култура понякога е под средното.

Какво е за теб феминизмът и защо е важно присъствието му днес?

Няма да се опитвам да давам определения на феминизма, само ще кажа, че живея всеки ден с пълното осъзнаване, че много от нещата, които имам и които мога да приема за даденост, ги имам благодарение на него. А някои жени по света и това нямат. В същото време много отдавна спечелени битки напоследък започват да се оспорват. Затова феминизмът ни е нужен и важен.

Как насочваш и използваш женската си енергия в своята работа?

Мисля, че жените сме много силни и устойчиви. В това най-вече проявявам женската си енергия– знам, че пред каквито и предизвикателства и трудности ми се наложи да се изправя, ще се справя.

Как завършваш един ползотворен ден?

Ако денят ми е бил ползотворен, нямам нужда да го завърша по някакъв специален начин. Чувството на удовлетворение е достатъчно.

Този месец ТЯ в Пловдив е на 27 юни от 19:00 часа в Отсреща.

Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да овластява момичета и жени и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…