„Основното, което изследвам, е човешката психика – по какъв начин средата ни оформя и на какво сме способни, когато стигнем своя предел. Това е голямата тема в моите романи.“

Марияна Горанова, стажант

„Дарът“ е втората книга на българската писателка Невена Митрополитска, която от 17 години живее със семейството си в Канада. Първият роман „Ана и планината“ се появява през 2013, също издаден от Ик „Жанет - 45“. Невена много обича да поставя героите си в трудни и заплетени психологически ситуации, да ги избута до самия предел на съществото им и да разбере какъв избор ще направят.

„С този мой интерес към психологичното, някой ден може да напиша и психотрилър“, шегува се авторката. Новият й роман има сложна структура. Героите, от чиято гледна точка се води действието, са четирима. Всеки от тях си върви със своите външни и вътрешни конфликти, които са от най-различен характер, споделя Митрополитска. Една от основните теми е свързана с инвитро процедурите и с една грешка, която променя живота на главните герои. „Идеята за романа ми хрумна, когато прочетох статия във вестника за любима от детството ми балетна постановка – „Жизел“.

"Една от героините в книгата е балерина“, Невена предпазливо разкрива още малко подробности от „Дарът“. Тя се подготвя за романите си изключително педантично, прави почти документални проучвания, среща се с различни хора, провежда множество интервюта. „Понеже разказът се редува от името на четиримата главни герои, си имах по една тетрадка за всеки, тъй като са твърде различни и всеки ден нямах търпение да свърши денят ми, за да мога вечерта да се потопя в техния свят“, споделя как работи авторката. И допълва: “Старая се всичко да бъде максимално достоверно, но не трябва да забравяме, че аз пиша художествена литература и понякога ми се налага да преувеличавам фактите”.

Основният конфликт в романа е между две двойки, напълно различни като хора и положение в обществото, но водени от една и съща мечта – да имат дете. Невена Митрополитска разказва, че преди да започне да пиша книгата, не успяла добре да се  запознае с българското законодателство, което е ключово за сюжета. „Прочетох го, едва след  като историята беше завършена, а героите разпределени. И бях на път да се откажа от романа, но успях да се свържа с един юрист, който всъщност спаси книгата ”, обяснава трудностите около появата на „Дарът“ авторката му.

Друга тема в книгата е изкуството. Поставят се въпроси като например как се съвместява отдадеността на изкуството с всекидневния живот, какви компромиси са допустими в негово име. „А основното, което изследвам, също както и в „Анна и планината“ и вероятно и в следващите ми романи, е човешката психика. Довеждам героите си до техния предел, за да видя как ще се справят“, разказва Невена. Тя е завършила руска филология с втора специалност английски език и литература, също така урбанология, библиотекознание и информационни науки. Работи като библиотекар в българската библиотека в Монреал. Според нея „Дарът“ си струва да се прочете, защото може би в романа ще намерите себе си.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…