Мариана Горанова - стажант

„Дъхът на твоето очакване“ е поезия за любовта. И понеже всичко, свързано с извисеното човешко чувство е сложно, книгата се ражда с творчески перипетии. "Исках да предам моето разбиране за любовта, а не просто да събера на едно място стихотворения с любовна тематика, разказа Тильо Тилев. И затова описах различните състояния на любовта. В началото стихотворенията се „струпаха“, бяха над петдесет на брой, всичко беше много емоционално, но в крайна сметка ги намалих почти наполовина. Защото целта, основната идея на „Дъхът на твоето очакване“ е да носи силна вътрешна връзка", сподели авторът.     

Тильо Тилев е роден в град Стара Загора, но детството си прекарва в село Стрелец. В Пловдив живее от 1987 година, завършил е ПУ ”Паисий Хилендарски”. Автор е на стихосбирките "Извънсезонно време" (1992), "Сънят на разума" (1999) и "Една октава над дъжда" (2002), “Дъхът на твоето очакване” (2019). Тильо Тилев работи като главен редактор на вестник "Пловдивски университет".
Представянето на новата му стихосбирка е част от ревюто на издателство „Захарий Стоянов“ в програмата на фестивала „Пловдив чете“. Авторът беше посрещнат с вълнение от свои почитатели и студенти в ректората на ПУ „Паисий Хилендарски“. 

Всички слушаха с интерес подробности около историята на новата книга, аплодираха прочетените „пулсиращи стихотворения“, както сам ги нарича авторът и научиха колко трудно поетът е избрал заглавието на стихосбирката. Първоначално работните варианти били три: “Вектори и траектория на любовта”, ”Азбука за Ангели” и ”Дъхът на твоето очакване”. Никак не беше лесно да избера, защото всяко едно от тях подхождаше идеално на съдържанието и смисъла на книгата, разкри трудностите на творческия процес авторът. Да направи избор му помага кратка рецензия написана от доц. Жоржета Чолакова. "Поезията ни събира! А неговата поезия е истинска и красива и по този начин трябва да се говори за нея. Тя е красива, незавършена в своята красота и истинска, незавършена в своята истинност", сподели пред присъстващите доц. Чолакова. "Човешките му думи пораждат доверие", заяви за ”Дъхът на твоето очакване”  и друг известен литературен изследовател, доц. Владимир Янев.
 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…