„Поезията има много важно място в съвременния свят, дори да не изглежда така. Пловдив се отнася към мен с много топлина и любов и винаги ще му отвръщам със същото”. Това каза тазгодишният носител на Орфеев венец за високи постижения в поезията Иван Ланджев на мократа сцена на Античния театър тази вечер. Министърът на културата Боил Банов окичи поета с творбата на скулптора Жорж Трак на откриването на фестивала Пловдив чете.

Въпреки дъжда, който се изля минути преди обявения час за старта на церемонията, Античният театър се събра достатъчно публика. „Вие сте най-великите читатели. Викам си преди събитието „Кой ли луд ще дойде в този дъжд”, а ето ви и вас. Те лудите хора са великите хора”, поклони се на публиката създателката на издателство Жанет 45 и двигател на фестивала Божана Апостолова. След което заяви, че любимият й министър Боил Банов, дъжд, не дъжд,  е тук, за да връчи Орфеевия венец и да поздрави четящите пловдивчани.

„Изказвам безкрайното си уважение към вас в този дъжд да дойдете тук. Пловдив си беше столица на културата и преди 2019-та, ще бъде и далеч след 2019-та”, заяви от сцената министъра на културата. След което награди Иван Ланджев с Орфеевия венец. Един от спонсорите на фестивала Димитър Георгиев пък връчи на поета и паричната награда- 5000 лева.

„Благодаря на пловдивския дъжд, че ни събра. Това е най-голямата чест, която съм получавал в досегашния си живот”, заяви развълнуван тазгодишният носител на Орфеев венец.

Златна четка за оформление на книги получи илюстраторът на Сиела Стефан Касъров. Връчи му я зам.-кметът Александър Държиков.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…