Уолт Уитман, един от най-обичаните и популярни американски поети, е роден на днешната дата през 1819 година в Лонг Айлънд. Известен е най-вече с книгата си „Стръкчета трева“, върху която работи през целия си живот. Още от малък Уитман чете непрекъснато. На 11 години започва работа като печатар и се запознава с Библията, както и с творчество на Омир, Шекспир и Данте. На 17 става учител и преподава до 1841, когато напуска професията, за да се върне към журналистиката като постоянна кариера.

Уитман е хуманист и в творчеството си комбинира елементи на на трансцедентализъм и реализъм. Класик в американския литературен канон и пионер в поезията. Сексуалността му е честа тема за дебати и въпреки че биографите му продължават да дискутират, обикновено е описват като хомосексуалист или бисексуален.

Представяме ви няколко подбрани цитата на Уитман по случай 200 години от рождението му:

Ако нещо е свещено, то това е човешкото тяло.

Бъдещето не е по-несигурно от настоящето.

В лицата на обикновените хора аз виждам Бог.

Правете каквото искате, но нека ви носи радост.

Бъдете любопитни, но не осъждайте.

Винаги обръщай лицето си към слънцето – така всички сенки ще останат след теб.

Знам, че заслужавам враговете си, но не мога да повярвам, че съм заслужил и приятелите си.

За да има велики поети, трябва да има и велика публика.

Истинската война никога няма да влезе в книгите.

Истинското изкуство е човечността. Това, което наричаме лоши обноски, са често най-живописните и изразителни неща изобщо.

Има огромно значение къде точно четеш.

Няма Бог, по-възвишен от теб самия.

Мирът е винаги красив.

Най-силните и най-сладките песни все още остава да бъдат изпети.

Когато пропуснеш веднага да ме намериш, не губи кураж, изгубиш ли ме на едно място, търси на друго, аз някъде съм спрял да те дочакам.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…