Галерия SARIEV Contemporary представя изложбен проект на Мартина Вачева и Вальо Ченков на международното изложение за съвременно изкуство

В рамките на международния форум за съвременно изкуство Art Brussels, който ще се проведе в белгийската столица от 25 до 28 април 2019 г., галерия SARIEV Contemporary ще представи изложба с творби на двама от репрезентираните от галерията художници – Мартина Вачева и Вальо Ченков – два нови таланта на международната художествена сцена, постигнали значителен успех през последните три години.

Общото между двамата е и яркият и професионален артистичен стил, чрез който търсят случайни, но дълбоки съвременни четения на митовете и културните клишета, които са отправна точка на нашето цивилизационно развитие.

Вальо Ченков ще бъде представен с шест от най-новите му произведения, които са уникален пример за съвременна живопис. Те имат като отправна точка картините на старите майстори, преминавайки през тях по интелигентен начин, и с неистов чар профучават през стилистиката на сюрреализма и комиксите, за да достигнат до все по-динамичния съвременен диалог между обекта и картината. Вальо Ченков постига това благодарение на изключителната си живописна техника, в която процепите, добавените обекти, стърчащите вериги и дървени пръчки служат като основа за модерност и реалност.
Част от творбите на Вальо Ченков, изложени от SARIEV Contemporary в Арт Брюксел, бяха включени в голямото представяне на художника на Международното биенале на съвременното изкуство в Рига (RIBOCA1) през лятото на 2018 г. с куратор Катерина Грегос.

Мартина Вачева е представена с шест керамични обекта, част от проекта “Кал” (2018), който за първи път бе показан в едноименната ѝ самостоятелна изложба в SARIEV Contemporary. Вдъхновени от различни забравени български приказки и легенди, но в същността си част и от тези на много други народи, персонажите, които създава Мартина Вачева, представят едни универсални и първични митологични и фолклорни архетипи, чието присъствие продължава да тлее, къде по-силно, къде по-слабо, в колективното съзнание. В представените творби тя навлиза много по-надълбоко в изследването на някои основополагащи митове, първообрази и натрупани стереотипи и връзките им с подсъзнанието, емоциите и импулсите.

Част от творбите на Мартина Вачева, изложени от SARIEV Contemporary на Арт Брюксел, ще бъдат включени в нейната първа музейна изложба в Германия, която ще се проведе в музея Фолкванг в Есен през лятото на 2019 година.

В рамките на Арт Брюксел 2019 ще се състои и Представяне на книгата “Въведение в българското съвременно изкуство (1982-2015)“ от Весела Ножарова с участието на Веселина Сариева (издател) и български художници на 27 април (събота) 2019, 14-15 ч. на щанда на галерията (D16), Tour & Taxis, Брюксел. Двуезичната книга “Въведение в българското съвременно изкуство (1982-2015)“ с автор изкуствоведа Весела Ножарова е проект на галерия SARIEV Contemporary и фондация „Отворени изкуства“ и е първият изчерпателен преглед на сцената за съвременно изкуство в страната.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…