Градът е брак между минало и настояще, каза именитата френска историчка при посещение под тепетата

Като брак между миналото и настоящето. Така един от най-известните съвременни френски историци Елен Карер д’Анкос определи Пловдив. Именитата дама посети града за първи път вчера и е меко казано впечатлена от усещанията, които той предлага.  От 1990 г.  г-жа Елен Карер д’Анкос е член на Френската Академия на науките – най-престижната институция, основана през 1634г. През 1999г. тя става първата жена, пожизнен секретар на Академията и като такава, въплъщава и до днес висшия морален авторитет на френския език.

„За първи път съм във вашия град. Идвала съм в България, но никога не съм идвала в Пловдив. Трябва да кажа, че това, което видях, е очарователно. И не е изненада,  защото съм чела Ламартин. Начинът, по който той разказва своите впечатления, подсказваше, че тук наистина е нещо изключително. Това, което намирам за съвсем любопитно е, че имаш чувството, че се разхождаш във времето. Пловдив е една разходка във времето. Много често на такива места се вижда отпечатъкът на съвремието, а тук е обратно- състоянието на консервация и опазване и една определена изолираност, като в същия момент всичко е живо. Нямаш чувството, че си на някакво място, където времето е спряло. Животът продължава. Това един брак между миналото и настоящето. Това е, което ние наричаме цивилизация”, каза Елен Карер д’Анкос след посещение на Античния театър.

Тя е в България в навечерието на Международния ден на Франкофонията. Разходи се в Стария град, придружавана от Н.Пр.Ерик Льобедел – Посланик на Франция, Фабиен Флори – Директор на Френски културен институт, г-жа Фани Брадинска – почетен консул на Франция в Пловдив и Йордан Илиев – директор на ОИ „Старинен Пловдив“.

„Аз съм очарована. Тази година, когато градът е Европейска столица на културата, вие ще бъдете завладени. Ще имате и голям проблем, за да можете да канализирате всичко това, за да не стане безпорядък и панаир”, предупреди Елен Карер д’Анкос. И продължи: „Това, което е важно, че през 21 век ние имаме навика да правим всичко много бързо. Но трябва човек да се спира и да погледне, особено когато е в Пловдив. Да може да се потопи в атмосферата. Вие може да предложите и скоростта на настоящето, и потапянето в миналото, в цивилизацията на онова, което е Европа. Хората тичат, забързани са. Мисля , че основната характеристика на времето е, че хората са изгубили смисъла на историческата дълбочина и смисъла на разстоянието. Не всичко е еднакво. Тук човек трябва да се спре и да гледа. Пловдив предлага на хората да се върнат към едно истинско схващане за културата. Затова се радвам, че градът е Европейска столица на културата. Защото хората ще се връщат отново”.

Какво каза знаковият историк за световната политика и Европа, четете по-късно

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…