Оскаровият актьор ще рекламира Европейската столица на културата през 2019-а зад Океана

Мечтата му била, ако един ден играе театър в България, то това да е в Пловдивската драма

Българският актьор, който спечели Оскар с екипа на „Зелената книга“ е наследник на рода Маринов – сторили жп линията Пловдив – Кричим и консервната фабрика

„Осиновителите ми са от Пловдив, аз съм израснал през летните ваканции в Пловдив,“ сподели той пред публиката в клуб Фарго

Вижте цялото приветствие на българина Димитър Маринов, развълнувал десетки фенове на киното под тепетата. Актьорът бе специален гост в Програмата на София Филм Фест  снощи и се срещна с почитатели на седмото изкуството на изключително емоционален разговор преди премиерата на лентата в клуб Фарго.

„Ех, Пловдив най-хубавият град на  Европа! И аз съм обикалял, знам… Първо искам да ви кажа, че идването ми в Пловдив е моя инициатива. От София не искаха да ме пускат. Аз от както съм кацнал не съм спал, с приятели не съм се срещал, не съм се напивал и това го направих защото исках да го направя.

И както казах в много интервюта – на 24-ти на сцената се качи малка голяма България, не се качих аз. Една държава, която в повечето краища на света е нарицателно. Не ме обижда, но това което ме обижда, е че България все още няма самочувствието на световна държава, за това аз реших да поема всички тези интервюта, срещи… и с млади хора в НАТФИЗ, и на много други места, за да мога да ги убедя с личен опит, че ние сме една световна държава и трябва да имаме самочувствието на такива.

Димитър Маринов получи затрогващ дар от първомайска фирма-производител на знамена, така той си тръгва от родния град с няколко трикольора в различни размери, които ще отнесе в Холивуд

Аз никога не съм го имал това самочувствие, това самочувстие го научих там, когато самите американци ми казваха „Ти знаеш ли, че вие сте една то най-старите държави в света“, викам „Знам“. „Знаеш ли, че сте от най-старите запазени езици в света“, викам „знам.“ А знаеш ли че сте дали  езика (писменост) на Русия“, викам „знам“.  Те ме поглеждат и казват „ Еми, какъв ти е проблема?!“ (смях)

Аз мисля, че тази вечер ние трябва да спрем с проблемите. Доволен съм и щастлив да бъда тука, защото Пловдив – макар че медиите направиха много грешки за много неща, вие знаете следите. И както казва един мой приятел журналист от Лост Анжелис „Не е важно какво ти ще кажеш, важното е какво аз ще напиша!“

Не аз не съм от Русе. Родната ми майка е от Русе, спермодарителят ѝ е от Русе, който аз го срещнах за две минути и го видях на 21. Осиновителите ми са от Пловдив, аз съм израснал през летните ваканции в Пловдив. АЗ съм наследника на братя Маринови, които строят железопътната линия Пловдив – Кричим и фабриката за мармалади и консерви в Кричим.

Комунистите избиха мраморната плоча, на която пишеше Братя Маринови. Аз съм този наследник на фамилията Маринови за фини тютюни в Пловдив. Пловдив е градът, в който аз застава м пред проф. Крикор Азарян – Светла му палет! – който има утре рожден ден – Аз съм наследникът, който ме създаде Димитър, като Димитър, проф. Влади Симеонов – всичките от Пловдив. Филхармония „Пионер“, когато аз свирех и представях България под диригенството на Ленард Бърдстейн 79-та година в Ню Йорк. И когато аз влязох във ВИТИЗ и завърших първи курс, тогава проф. Азарян, на когото никога не съм му казвал  „Коко“,  защото имам респект и уважение не само към хората, които ми дават, а към хората , които са легенди. Та тогава той казва „Митко, трябва да правим планове за твоето бъдеще в театъра“. Аз знаех тайната му надежда да ме приюти в Театъра на народната армия и му казах „Проф. Азарян, ако аз остана в България и реша да правя театър в България, има само един театър, в който бих го правил – Пловдивския театър.“ (аплодисменти)

Аз бях работил три години във Видин и една от моите колежки от Видинския театър ме изненада тази вечер тук. Сега тя е част от вашия театър и е тук с нейния прекрасен съпруг–един много талантлив пловдивски актьор също. Браво!

И Коко казва “Митко, ти луд ли си?! Всеки се бие да е в София!“. Викам „Нека да се бият, аз отивам в Пловдив.“ И между другото на 2-ри май същата тази година аз имах официален договор за Пловдивския театър, но след това нещата се сведоха до много други обстоятелства и така нататък. И ето ме мен днес –осъществил мечтата на много мои колеги. Единственото, което искам да кажа на всички мои колеги, както и на всеки един от вас, дори и да сте работофоб, един ден вие да държите Оскара си във вашата професия! И да ви кажа, че е възможно. Просто трябва да си вярвате и толкоз! “

Оскаровият актьор ще рекламира Европейската столица на културата през 2019-а зад Океана, след като снощи преди премиерата на филма с негово участие „Зелената книга“, той получи лично от директора на ОФ „Пловдив“ 2019 фланелка с логото на ЕСК.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…