Носителят на Оскар и две Златни палми от Кан Биле Аугуст застана пред БНТ и Капана, за да разкаже за бъдещия си филмов проект „Добрият цар”, който ще разказва за цар Борис III по времето на Втората световна война. Знаменитият датски режисьор представи снощи в Лъки Дом на киното последната си лента „Щастливеца Пер”, с което стартира 14-ото издание на София Филм Фест в Пловдив.

 

Какви са впечатленията ви от Пловдив, Европейската столица на културата за 2019-та?

 

Много съм впечатлен от Пловдив. Всичките ви стари къщи са наистина изумителни. Старата част на града ви е изключително красива. Планирам да снимам филм в България за цар Борис III по време на Втората световна война. И решихме да направим някои от снимките в този прекрасен град. Така че ще се върнем тук.

 

Набелязахте ли конкретни места за снимки?

 

Все още не. Още се работи по сценария. И когато го имаме готов, със сигурност ще се върнем тук да огледаме подходящи локации, които да отговарят на времето от Втората световна война.

 

До каква степен е готов сценарият?

 

Сценария все още е в процес на първоначална работа. Но мога да каже, че другата година ще снимаме филма. Иначе след като реших да работя по този филм, започнах да чета много за този период и за царя. Колкото повече чета, толкова по-интересно ми става. Невероятна история.

 

Какво ви накара да се обърнете към тази личност?

 

Мисля, че е невероятен начинът, по който Борис е успявал да манипулира Хитлер, тъй като е успявал да брани хората си и в същото време да пази българските евреи.  Смятам също, че освен голям манипулатор, е бил много умен мъж. Но освен това е бил цар, а Хитлер е бил сноб. Като сноб е уважавал Борис много, тъй като той е имал царска кръв, което е значило много за Хитлер.

 

За българите Борис обаче все пак е противоречива личност. Очаквате ли дискусии?

 

Знам как трябва да го поставим във филма. Това е сложна история за сложен човек. Така че ние искаме да останем максимално близки до истината.

 

Има ли някаква предистория този ваш интерес към цар Борис?

 

В началото просто получих предложение да работя по „Добрия цар”. След това започнах да чета и да разследвам тази история. Мисля, че това е част от историята, която повече хора трябва да познават, особено в Западния свят, който никога не е чувал за тази история. Това е история, която трябва да бъде разказана.

 

Кажете нещо повече за „ Щастливеца Пер”, който пловдивската публика има удоволствието да гледа?

 

Винаги любимите ми истории са за взаимоотношенията между хората, да кажа нещо за обикновения човек. Филмът е базиран на едноименния роман, писан през 1905 от Хенрик Понтопидан, с който той взима Нобелова награда. Преди осем години реших, че е дошло време да го направя този филм, за който мисля от много, много дълго време. Отне ми пет години да осигуря финансиране, но сега сме тук и аз съм много развълнуван.

 

Често се връщате в миналото. Да разбираме ли, че взаимоотношенията между хората днес са се променили и са по-трудни или скучни за разказване?

 

Правя и много съвременни филми. Зависи от историята. Няма значение дали е фантастика или филм за викинги. Няма голямо значение. Щом се отнася до истински взаимоотношения, тогава ме интересува.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…