На днешната дата през 1907 г. е роден българският писател Емилиян Станев. Истинското му име е Никола Стоянов Станев и прекарва детството си предимно в градовете Велико Търново и Елена. От малък баща му започва да го води на лов и това дава отражение върху творчеството му, където често се срещат природни описания.

Емилиян Станев започва да публикува свои произведения през 1931 г. Сътрудничи на списанията „Съдба”, „Завети”, „Златорог”, „Изкуство и критика”, „Венец”, „Българска реч” и др. Автор е на разкази, социална и нравствено-философска проза, книги за деца и юноши, исторически романи и повести. Едни от най-известните му книги са „Вълчи нощи” (1943), „Дива птица” (1946), „Крадецът на праскови” (1948), „Иван Кондарев” (1958-1964), „Легенда за Сибин, преславският княз” (1968), „Антихрист” (1970), „Търновската царица” (1974) и др. Отива си от този свят през 1979 г.

Спомняме си за Емилиян Станев с няколко любими цитата:

Към всичко подхождай с любов - към цветето, към дървото, към птицата и човека. Иначе няма да разбираш, тоест - да прощаваш.

Съветвам те да не се шегуваш с две неща - с хубава жена и с хубава книга! Хубавата жена ще те накара да се влюбиш, хубавата книга - да се срамуваш.

Човек обича, затова търпи. Който нищо не обича, нищо не търпи...

Всяко живо същество на този свят, и най-малкото, си има ъгълче, в което е непобедимо.

Понякога постигам в себе си „тихо щастие“, като се заглеждам в птиците, цветята и въобще в природата, и ми се струва, че навлизам в един чудесен свят, някаква еманация на зримата реалност, в която е скрит смисълът на света и на човека.

Не отнемайте на човека представата за прекрасното, защото е по-потребна от хляба, тъй като пази в себе си извора на надеждите и без нея сме скотоподобни от алчност и земни блага.

Ако се опитате да видите света чрез онези понятия и представи, които науката ви дава днес, светът би изглеждал не само необозрим, но и безсмислен… Щастието се състои в това – да побеждаваш злото в себе си. Въпросът е само навреме да го сториш.

Издават книги за съпротивата, пишат в тях за „геройски убийства”, а забравят, че всяко убийство си е убийство и че в човека има морална съпротива.

Не може да се командва изкуството, то никога не служи на пошли цели или на държавна политика – тогава не е истинско изкуство, тогава се изражда и гине.

Ти си богът, когото търсиш. Не си ли разбрал, че няма закон вън от твоята воля да те предпази от злото в тебе освен закона, който ти сам ще си наложиш? В тебе е светецът и убиецът, горният и долният свят. Кого ще предпочетеш? Само в този избор ти си свободен!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…