Това може да се случи само в Пловдив - хора от цял свят играха хоро в Малката базилика на празник, посветен на Международния ден на майчиния език – 21 февруари.

Студенти, ученици, работещи и живеещи  в Града под тепетата бяха събрани за втора поредна година по инициатива на Българско-турския литературен клуб  и с подкрепата на Клуба на консулите в Пловдив. През 2019-а събитието е включено в Културния календар на Община Пловдив.

В Европейската столица на културата за 2019-а година се говорят повече езици отколкото на територията на Старата госпожа, като цяло. Това стана ясно на мултикултурния празник снощи от водещите – двама пловдивски журналисти, които влязоха в ролите на конферансиета на събитието на доброволни начала.

Деляна Лукова (Уча в Пловдив) и Николай Райшинов (БНТ-2) представиха тазгодишният формат на изданието, което премина под знака на Шекспир, по повод  455-ата годишнина от рождението на прочутия английски драматург, преведен на почти всички официални писмени езици.

Хамлетовският въпрос „Да бъдеш или да не бъдеш” прозвуча в оригинал на английски, а след това на: български, турски, арменски, иврит, ромски, руски, украински, френски, китайски, немски, италиански, испански, гръцки, чешки, полски, сръбски, шведски, арабски, кюрдски, молдовски, персийски, японски, хинди, пенджаби, пущу, монголски, тай, тагалог, азарбейжански, казакски, албански.

Последна пред публиката излезе единадесетокласничката Богомила Калчева, която показа как изглежда Хамлетовския въпрос на жестомимичен език. Боги има затруднения със слуха и научи публиката как да поздравява и аплодира на нейния език.

„Който не знае майчиния си език, не може да употребява и езиците на другите народи. Днес в Европейската столица на културата – Пловдив, хора, които говорят различни езици, имат равен шанс да се изразят и да се опознаят. Може ли да си представите, че в Пловдив се говорят 35 езика, към тях се прибавя и езика на жестовете ?! Това е най-голямото доказателство, че този град е Европейска столица на културата,“ каза в заключителното си слово генералният консул на Република Турция в Пловдив г-н Хюсеин Ергани.

Като председател на Клуба на консулите той изрази благодарност към Община Пловдив за подкрепата на инициативата.

Още по темата може да видите ТУК.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…