Казвам се Георги Господинов… Не, Захари съм. Секулов… Не, не, не. Аз съм Калин Терзийски и съм алкохолик. Така започна представянето на новата си книга един от най-противоречивите български писатели в поредната среща от литературния салон Spirt&Spirit в Петното на Роршах снощи. Единици дойдоха на събитието в клуба, който иначе се пълни за дискусиите всеки вторник. Нямаше го и традиционния модератор на салона- Александър Секулов. Това бе добре дошло за Калин Терзийски, който взе микрофона и говори без прекъсване повече от час.

 

Аз съм един именит алкохолик и при това не пия, каза авторът на „Алкохол”, след което надигна бутилка безалкохолна бира. Част от малкото присъстващи на монолога му се усъмниха, че в бутилката наистина има безалкохолна течност, тъй като на моменти словоизлиянието на Терзийски бе объркващо, хаотично , грубовато.

 

Моята непохватност, обърканост, несъвършенство е най-ценното ми. Аз го отглеждам като в свой парник, обясни писателят. Разсъждава върху темата да доброто и лошото, за приемливото и неприемливото, за труда и мързела.

 

Защо издадох още една книга, по дяволите, и то с разкази? Защото ставам и ходя поне осем часа зад плуга, тъй като в противен случай идват демоните и те убиват. Това не е терапия, а житието и битието на този, който иска да бъде здрав и да живее човешки живот, разказа Терзийски.

 

После вмъкна, че ако си адв. Парушев или доц. Господинов, вече няма как да си писател, а си някакъв друг именно заради тези три букви пред фамилията. Писателят върви през живота и описва живота, мисли, преживява. Вдъхновението му винаги е само и единствено в процеса на мисленето и асимилирането на живота. Писателят трябва да пише непрекъснато, за да улавя вдъхновението. То идва само в движението. Писателят никога не мисли просто като човек, защото ако мисли така, вече престава да  е писател. Почтено ли е да има професионални писатели, ако не може да се издържа от писане човек? Е да обаче, писателят не може да е писател между другото и да превключва и да казва, е сега ще бъда писател, разсъждава на глас Терзийски.

 

Определи „Време разделно” като антихуманен, поръчков роман. Приятели сме с бай Антон Дончев, но не е трябвало да го прави. Как го е преживял? Ти не трябва да се подиграваш с историята, коментира автора на „Време разделно” и книгата му Терзийски, като използва и думи като „нечистоплътност”. Ако пишеш за историята, без да си живял в нея, това е пропаганда. Историята е детството, в което сме се наачквали. Човечеството се е насирало в историята. Избивахме се един другиго. За миналото може да се пише само с колики и с поводи за повръщане, заяви Калин Терзийски.

 

Открих сам, че хвалят ли те, това е несвобода. Минавайки през период на всеобща любов открих, че това не е пътят на твореца. Вървиш ли извън познатите коловози, вече си на прав път. Постигнеш ли рязък успех, той те прави до голяма степен несвободен, убеден от собствен опит е писателят.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…