Евгения Атанасова-Тенева представи „ Кристо, Владо, Росен и Плаващите кейове” в рамките на литературния салон Spirt&Spirit миналата вечер в Петното на Роршах. Телевизионерката разкри пред публиката какво е да изживееш чудото Кристо, да усетиш духа и енергията на космополитния творец. Повече от десетилетие тя наблюдава отблизо творбите му и многократно се е срещала с художника, а в книгата разказва за строежа на Плаващите кейове на езерото Изео, където участва и като работник на терен. Книгата на Евгения Атанасова-Тенева е първата, която описва в детайл технологията на проект на Кристо.

 

Отдавна не бях чел с толкова много интерес. Бях тотално погълнат от неща, за които не се бях замислял около Кристо. Книгата не се занимава с въпроса дали има смисъл това, което той прави. Не. Тя е трилър за технологията, която трябва да се приложи при работата му. Четох „ Кристо, Владо, Росен и Плаващите кейове” както Дан Браун, каза на представянето на книгата домакинът на Spirt&Spirit Александър Секулов. И даде за пример смайващи цифри- за плаващите кейове са използвани 220 хиляди елемента, закрепени с 200 хиляди дънни котви. И тези кейове да не се движат и да нямат парапет? Това нашето ХЕИ нямаше да го допусне, пошегува се Секулов. След което определи книгата като възхитителен разказ за упорството.

 

Не изпадам в телешки възторг пред хората. Но Кристо ме впечатли с невероятната си лекота. Толкова не му пука какво мислят за другите, разкри Евгения Атанасова-Тенева.

 

Даде за пример онази невероятна любов между художника и Жан-Клод. Спомни си как при интервю с големия творец, четири години след смъртта на половинката му, усетила аромата на парфюма й в ателието му. Оказало се, че Кристо винаги държи флаконче от него и пръска няколко пъти дневно в работното си пространство, за да вдишва от аромата на Жан-Клод.

 

Никога, при всичките си контакти с него, не го видях уморен. Защото е като дете. Той е ценен с това, че е запазил детското любопитство в себе си. Той е много физическа личност. Аналогов човек. Ходи само пеш. Почти не ползва компютър. Сам рамкира картините си. На 80 е, а се чувства като на 16 години. Защото има много силна мотивация. Иначе е голям реалист е на тема възраст. Нямам време, искам да правя проекти, казва той . И държи да се случват бързо. Сега работи върху реализирането най-голямата скулптура в света, наречена „Мастаба“, в пустинята в Абу Даби, разказа авторката на книгата.

 

Основен персонаж в нея водолазът Росен Желязков, който е техническият двигател на проектите на Кристо. Той ръководи екипът, който прави Плаващите кейове на езерото Изео, съставен почти на 90 процента от българи, сред които много младежи от Националната спортна академия. Самият Желязков е един от най- търсените дълбоководолази, със световен рекорд в кариерата си. Но почти никога не попада под прожекторите, тъй като сам така е решил.

 

Удивително е да направиш толкова голямо нещо с толкова малко компромиси, отговори на въпрос за чисто административните трудности, свързани с проекта Плаващите кейове авторката. И не скри, че е можела да напише 2-3 разказа как са преодолени административните пречки.

 

Тя припомни, че Кристо финансира сам проектите си. Преди реализирането на всяка нова идея той залага двете си депа. Опаковането на Райхстага например е изплатил напълно чак на осмата година от реализиране на иначе временната си намеса. В крайна сметка, по един или друг начин, средствата се връщат към твореца. Дълго време след Опаковането милиардер откупил цялата документална изложба, свързана с творбата му,  за 20 милиона долара.

 

А като пример, че проектите на Кристо променят икономически средата, в които се правят, дава именно езерото Изео. Плаващите кейове дали такъв тласък на туризма там, че вече трудно могат да се намерят места за нощувка в населените места около водната площ.

 

Евгения Атанасова-Тенева разкри, че винаги има тест в реален размер на проектите на различно място. След което творецът плаща наем за площта, която използва за реалния си проект. А по време на откриването му Кристо е като човек, който е на откриването на църква и не знае дали ще забият камбаните.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…