111 години от кончината на един от най-добрите майстори на къси разкази в света

„Медицината е законната ми съпруга, а литературата е моя любовница." - казва великият руски писател и драматург Антон Павлович Чехов, който почти през целия си живот, докато пише работи и като лекар. Чехов се ражда на 29 януари 1860 г. в Таганрог, Русия, и умира на 44-годишна възраст на днешната дата през 1904 –а година.

Той остава в историята на световната литерура с множество къси разкази и пиеси. За 26 години творческа дейност създава около 900 произведения. Много специалисти го считат за един от най-добрите автори на къси разкази в света. С тях помага на читателя дори и днес да прозира в дълбочина човешката същност и смисъла на живота. Чехов е автор, който не съжалява за трудностите, които създава на читателите, смятайки, че ролята на артиста е да задава въпроси на хората, а не да отговаря на тях.

Честните хора не лъжат, когато не е необходимо, казвал той. Вижте още от думите му, които и до днес светът изглежда по-ясен:

 "Удоволствие доставя само това, което не е нужно.“

„Трябва да бъдем ясни умствено, чисти нравствено и спретнати физически.“

„Ако искаш да станеш оптимист и да разбереш живота, то престани да вярваш на това, което говорят и пишат, а сам си наблюдавай и вниквай.“

 „Който не може да вземе с ласка, няма да вземе и със строгост.

„Ако в пръво действие на сцената виси оръжие, то в последното действие трябва да стреля.“

 „Животът, прекаран в безделие, не може да бъде чист.“

„Не Шекспир е главното, а забележките към него.“

 „Равнодушието е парализа за душата, нейна преждевременна смърт.

Жената е опияняващ продукт, който обаче и досега не са се сетили да обложат с акцизна ставка.

Пази се от изискания език. Езикът трябва да е прост и изящен.

 

*илюстрацията е "Портрет на Чехов" от Исак Левиан

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…