Print this page

Италианският готвач остава толкова впечатлен от разказаното за българското градче в книгата "Ватиканум" , че си обещава някой ден да задължително да го посети

В случай че имате особен афинитет към автентичната домашно приготвена паста, свежите и оригинални салати, изискани сортове вино и, разбира се, изкушаващи десерти, или просто сте почитатели на италианската кухня, рано или късно ще срещнете Салваторе Петраглия. Той е сред най-новите чужденци в гилдията на пловдивските главни готвачи, а семейният му ресторант Pasta E Vino Petragliа отвори врати съвсем наскоро, сред сенчестите малки улички на района около парк Бунарджик.

Салваторе е на 38 години, родом е от Национален парк Чиленто, Рофрано, Италия. На 18 годишна възраст той напуска красивата си родина с идеята да опознае една различна от неговата собствена държава, а и за да научи чужд език, да се усъвършенства и като готвач, и като човек. Заминаването на Салваторе се крепи на идеята му да разбие мотото на неговите съграждани, а то гласи: „Каквото е потеклото ти , такъв си оставаш“!

Така Салваторе се озовава в Германия, където започва работа като помощник в кухнята на доста приличен местен ресторант. С времето, прекарано на немска почва, той  осъзнава, че хората трябва да се запознаят доста по-детайлно с вкусовото качество на продуктите, които предлага майка Италия и на базата на това познание да я обикнат още по-силно. Особено, когато става въпрос за нейната кулинария! Така започва и вълнуващият път на Салваторе в професионалната презентация на италианската кулинария – по един нов, съвременен, но уважаващ традицията начин.

Какво обаче кара Салваторе да напусне доста добре развитата и предлагаща толкова много възможности Германия? Естествено, че любовта! Истината обаче е, че самия град Пловдив Салваторе среща за първи път в живота си, докато чете книгата „Ватиканум“. Това се случва през 2005 и италианският готвач остава толкова впечатлен от разказаното за българското градче ,че си обещава някой ден да задължително да го посети.

Прочетете цялата история в LOST IN PLOVDIV

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…