Мехмед Атипов пише критически текстове, занимава се със съвременна литература и с колеги от ПУ „Паисий Хилендарски“ пишат рецензии в блога „Под линия“. По време на литературния фестивал „Пловдив чете“ той представи книгата си „Невидим живот“, която е с консултант Христо Карастоянов, коректор е Красимира Ангелова, а художник на корицата е Румен Жеков.

Мехмед сподели, че почти всички герои си имат истински прототипи в тази книга. И това е един от основните мотиви за написването ѝ - по този начин да останат живи. Той сподели още, че авторите, които са му повлияли са българските класици, разказвачите, писателите от Руската школа, основно Чехов, както и Рей Бредбъри. На въпрос защо пише проза, Атипов отговори, че винаги е смятал поезията за нещо много по-трудно и дори в критическите си текстове избягва да пише за поезия. Също така той спомена и литературния блог с рецензии podliniq.blogspot.com, който списват с колеги от университета, като се стремят да бъдат нещо подобно на списание „Страница“.

Сред публиката бе и издателят Божана Апостолова. Тъй като Мехмед по образование е и електротехник, тя реши да го попита кое е по-трудно - писането или електротехниката? Той отговори, че и двете са достатъчно опасни. „Не знам, струва ми се, че ако си достатъчно добър и в двете, няма да има за какво да се притесняваш“.

Мехмед Атипов е роден в село Драгиново (на 2 км от Велинград) през 1991 година. Завършва основното си образование в селото, а след това учи в Професионална гимназия по битова техника гр. Пловдив – специалност електротехник на електрически инсталации. Следва висше образование в ПУ „Паисий Хилендарски“, където се дипломира успешно в специалност „Български език и руски език“, а през 2015 година завършва магистратура – „Актуална българистика“. През 2012 г. самоиздава първата си книга – „Думите на щастието“. Консултанти на Мехмед Атипов са Велин Станев, Милен Налбантов и Огнян Сапарев. Редактор на творбата е Дуня Бушнакова.Получава Първа награда за проза в конкурса „Код червено“ през 2016 г.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…