Дани Радичков: Ако трябва да говорим по-критически към реалността, която ни заобикаля, аз не съм сърдит, а направо съм бесен

Проявлението на красивите неща се случва именно в несъвършенството. Не смятам, че има прекрасно съвършени неща

Славена Шекерлетова

По време на „Пловдив чете“ имахме възможността да се срещнем с много автори, някои от които съвсем млади. Един такъв е Йордан Д. Радичков, който представи „Двеста линейки на час“. Хубавото на премиерите на новите автори е, че повечето от тях, за съжаление не всички, притежават една непринуденост и лекота на общуване, която понякога рязко изчезва след издаването на малко повечко книжни тела. Ето как Дани Радичков сам представя книгата си:

„Казвам се Йордан Димитров Радичков и съм роден през 1989 година в град София. Това е третият ми сборник с разкази. Историите, поместени в него, са писани в период на повече от година. Някои от тях видях със собствените си очи, други ми бяха разказани, а трети се родиха от впечатления от заобикалящия ме свят. Работното заглавие на ръкописа беше „Чернова на битието“. И предполагам, това е просто една чернова на света около мен, такава, каквато той сам е написал и такава, каквато аз успях да разчета. Благодаря на всеки, който реши да обърне внимание на този сборник и на въпросите, които ме вълнуват“.

Срещата с него се проведе в клуб „Фарго“. Въведение към автора и книгата направи критикът Здравко Дечев. Модератор беше Красимир Лозанов. Той попита младият автор дали няма общо с тези сърдити млади хора от 50-те години във Великобритания - автори, които застават много остро срещу това, което смятат за несправедливо в своя живот. Това са били например Джон Осбърн и Колин Уилсън.

„Малко ми е трудно да се разпозная с всички тия тежки работи, които се говорят. Ако трябва да говорим по-критически към реалността, която ни заобикаля, аз не съм сърдит, а направо съм бесен, гневен. Грам не ми харесва това, което виждам около себе си. Говоря за едни неща, които всички знаем или поне се надявам. Сметнал съм, че е важно това да присъства и в едно книжно тяло. Когато говоря за тези неща, не мисля, че говоря само от мое име, а и от името на моите приятели, които не се занимават с писане, а през различните си изразни средства - кино, музика, фотография, също изразяват тези неща.

Не виждам нищо неабсурдно в нашия живот. Всичко ми се струва, че е много по-абсурдно от това, което аз се опитвам да сглабям със срички, с думи, с ласкателни прилагателни към читателя. Но някои работи не можеш да си ги измислиш. Ако трябва да давам примери: трябваше да си плащам осигуровки и една жена в банката изтъкна, че затваря след точно 2 минути. Трябваше да попълня един лист, което ми отне 3 минути, тя затвори пред носа ми и каза: „Аз ви предупредих!“.  Излезе и си взе своята почивка от 40 минути и докато ядеше сандвич, двамата се гледахме. След това тя отвори и аз успях да платя тези 120 лева. Та… доста съм далеч от този реализъм, имам доста хляб да изям, за да го представя в абсолютната му пълнота“.

Относно историите в книгата „Двеста линейки на час“ Дани Радичков каза, че според него няма хора, които да са далече от тях. „Това не е частна работа. Ние сме всички в кюпа, в тоя казан и всяко едно разделение води само до повече глухи улици“.

За името на работното заглавие „Чернова на битието“ стана ясно, че то идва от заглавието на един от разказите, в който става дума за това как много набързо и с лека ръка, по думите на автора, изхвърляме първата чернова на собственото си съществуване. „И така губим не само от оригиналността, но и някаква изначална истина , която е нещо много красиво. Проявлението на красивите неща, според мен се случва именно в несъвършенството. Не смятам, че има прекрасно съвършени неща, има прекрасно несъвършени неща“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…