Стивън Хокинг, една от най-ярките звезди в съвременната наука, изгасна на 76-годишна възраст тази нощ. За това съобщи семейството му рано тази сутрин. Астрофизикът е починал в дома с в Кеймбридж.

Стивън Хокинг вдъхновяваше милиони, защото обясняваше Вселената на достъпен език. Приживе умът му бе скитник между звездите, а днес той и физически се пресели сред тях.

В памет на Стивън Хокинг събрахме някои от неговите най-проникновени мисли:

Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.

Животът щеше да е трагичен, ако не беше смешен.

Еволюцията е създала мозъците ни така, че да не може да си представим 11 измерения. Въпреки това, от чисто математическа гледна точка, е също толкова лесно да се мисли в 11 измерения, колкото и в три или четири.

Моята цел е проста. Тя е да разбера напълно Вселената, защо е такава, каквато е и защо изобщо съществува.

Ние сме просто един напреднал род маймуни на една малка планета от една много обикновена звезда. Но ние можем да разберем Вселената. Това ни прави нещо много специално.

Интелигентността е способността да се адаптираш към промените.

Ние сме в опасност от самоунищожение от нашата собствена алчност и глупост. Не може да продължаваме да гледаме само себе си в една замърсена и пренаселена планета.

Защо сме тук? Откъде идваме? По принцип това са въпроси за философията, но философията е мъртва.

Наблюденията показват, че Вселената се разширява все повече и повече. Тя ще се разширява вечно, ставайки все по-празна и все по-тъмна.

"Нищо" не може да съществува вечно.

Хората, които се хвалят със своя коефициент на интелигентност, са определено губещи.

Не е ясно дали интелигентността има някаква стойност за оцеляването в дългосрочен план.

Тихите хора имат най-гръмки умове.

Съществува фундаментална разлика между религията, основана на авторитета, и науката, положена върху наблюдението и разума. Науката ще победи, защото върши работа.

Първо, помни, че трябва да гледаш нагоре към звездите, а не надолу в краката си. Второ, никога не се отказвай да работиш. Работата ти дава смисъл и цел, защото без нея животът е празен. Трето, ако имаш достатъчно късмет, ще намериш любовта – помни, че я има, и не я отхвърляй.

Мисля, че компютърните вируси трябва да се броят като форма на живот. Мисля, че те ни казват нещо за човешката природа: че единствената форма на живот, която сме създали досега, е изцяло разрушителна. Ние създадохме живот по свой собствен образ и подобие.

Забелязал съм, че дори хората, които твърдят, че всичко е предопределено и не можем да променим нищо, се оглеждат, преди да пресекат улицата.

Бог не само играе зарове, но… понякога ги хвърля там, където не могат да се видят.

Науката е ученик не само на разума, но също така и на романтиката и страстта.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…