Капана.БГ

Капана.БГ

Самостоятелната изложба-живопис „Всички места, които не са тук“ от Николай Балдев ще бъде официално открита тази неделя. Събитието е с начален час 18 часа и ще се състои в Експозиционната зала на Пловдивски културен институт.

„Картините носят автобиографичен повей, емоционални препратки и преживявания от миналото. Те са многословни и трудни за обяснение, но докосващи по различен начин сетивата на зрителя“, споделя творецът за своята предстояща изложба.

Николай Балдев е роден през 1962 година в град Пловдив. Завършва графика във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Работи  като художник изпълнител към драматичен театър Пловдив и Студио за анимационни филми. През последните години е преподавател в школа по изобразително изкуство към ЦПЛР ОДК – Пловдив.

Николай Балдев има три самостоятелни изложби и участва в редица общи и национални изложби. Негови картини са собственост на почитатели и колекционери от България, Италия, Дания, Испания, САЩ и Русия. Член на дружеството на пловдивските художници от 1991 година.

Входът за официалното събитие на 21 октомври от 18 часа е свободен!

Изложбата ще бъде на разположение на всички пловдивчани и гости на града до 9 ноември 2018г.

 

 

 

 

Спешна хоспитализация в УМБАЛ „Александровска“осигуряват от „Филип Морис България”, за случаите, които се нуждаят от задълбочени изследвания и лечение

Стартира втората част от програмата „Забавно лято, грижовна есен” с обхват от над 2 000 възрастни хора от тютюнопроизводителните райони, които имат затруднен достъп до медицински специалисти. Инициативата се провежда с разширен обхват за четвърта поредна година. Във втория етап от програмата за социална отговорност „Грижовна есен” вече са прегледани  90 възрастни в село Абланица, а в Хаджидимово са около 70 души. От всички тях спешно са хоспитализирани или насочени за допълнителен преглед 4-а с ендокринологични, 3-а с гастроентерологични и 2-а със сърдечно-съдовизаболявания. Сред случаите, с които са се сблъскали медицинските лица, са пациент на 29 години със сериозен проблем на щитовидната жлеза и друг с хипертония.

Програмата „Забавно лято, грижовна есен” е инициатива на Филип Морис България за корпоративна социална отговорност за подпомагане на местните общности  в тютюнопроизводителните региони. У нас това са Благоевград, Кърджали, Силистра и Хасково. Програмата се осъществява от фондация BCause в партньорство с фондация „Направи добро”  - Александровска и Народно читалище „Бъдеще сега”.

Инициативата се реализира в три части: безплатна лятна образователно-приключенска академия за деца,  безплатни специализирани медицински прегледи и консултации на място за възрастни хора, и „Академия местни предприемачи”, която включва обучения по предприемачество за хора с бизнес идеи и за активни неправителствени организации в същите региони.

Всяка година програмата разширява обхвата си, като се включват все повече участници и се добавят нови модули.  През 2017 г. повече от 600 деца откриха силните си страни и натрупаха нови знания, близо 2 000 възрастни хора получиха безплатна здравна грижа, над 100 човека придобиха нови предприемачески умения, а 3 старт-ъпа получиха финансиране, за да започнат собствен бизнес. 

Първият етап на програмата обхвана периода - 02 юли - 31 август 2018, в който се проведоха 27 безплатни образователно-приключенски академии (всяка по 5 дни) в областите Силистра, Благоевград и Кърджали. В тях участие взеха 615  деца от 1-ви до 7-ми клас. Академиите се проведоха в училищата, дворовете на училищата, парковете, библиотеките, читалищата и сред природата извън селата. С игри, дискусии, екипни и индивидуални задачи децата откриваха свои таланти и заложби и подобряваха уменията си за общуване без агресия. Чрез следване на научен подход, включващ проучвания, разработване на хипотези, анализ на събраната информация и представянето й под формата на презентации пред родителите децата подобриха уменията си за учене. За втора поредна година бе осъществена и среща на ученици с млади български писатели, благодарение на създадената от Александър Кръстев платформа AzCheta.

Успоредно с провеждането на програмата, до 26-и октомври се събират заявки за „Академия за местни предприемачи”, която ще подкрепи стартирането на местни бизнеси от тютюнопроизводителните райони. Проектът се осъществява от Център за предприемачество и обучения "Ринкър" към Фондация BCause с финансовата подкрепа на Филип Морис България.  „Академията за местни предприемачи” е третата част от програмата "Забавно лято, грижовна есен 2018" и се реализира за втора поредна година. Дейността и съпътстващите я активности са предназначени за местни предприемачи, производители, земеделци, търговци - без ограничение в икономическия сектор, а също читалища, нестопански организации, училищни настоятелства с идея за стопанска дейност в полза на идеалните си цели в съответния район. Наградният фонд е в размер на 24 хиляди лева, както и възможност за участие в практически обучения.

Отличия на програмата „Забавно лято, грижовна есен”:

  • Годишни награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите, 2016 г.
  • „Най-добра дарителска програма на малко и средно предприятие“ за 2017 г. – награда на Български дарителски форум.
  • Трето място в категорията "Най-добра социална политика на малко и средно предприятие" - Годишни награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите, 2017 г.
  • Програмата „Забавно лято, грижовна есен”, осъществявана с финансовото съдействие на „Филип Морис България“ ЕООД, е включена в първия учебник по „Корпоративна устойчивост и отговорност“ с автор д-р Марина Стефанова.
  • През 2018 г. Филип Морис България получи награда от Центъра за приобщаващо образование за компания, даряваща крила на българското образование чрез програмата „Забавно лято, грижовна есен“.
Четвъртък, 18 Октомври 2018 11:20

Какво се случва в главите на маратонците

Или защо да се запиша в Маратон Пловдив 2019

Организационният екип на маратона обяви по-ниски регистрационни такси и други облекчения при регистрацията за участие

„Ако сте бегач и притежавате поне един чифт износени маратонки в гардероба си или дори имате завършен маратон зад гърба си, то някои от тези емоции вероятно са Ви познати:

1 км: О, дали не стартирах прекалено бързо?

5 км: Да, движа се по-бързо отколкото трябва, но пък се чувствам супер!

10 км: Я, готина тениска!

15 км: Сега ли е времето за първия енергиен гел?

20 км: Хм, пейсър! Ще се залепя за групата, за да бягам в тяхното темпо!

25 км: Маратон?! Къде ми беше акълът? Искам да умра!

30 км: Само да завърша и повече няма да погледна Gatorade!

35 км: Кой ми беше левият крак? Дали ги редувам или стоя на едно място?

40 км: Само още 2 км и никога повече! О, Готината тениска току-що ме задмина!

Финал: Ура, ура, оцелях! Заслужих си този красив медал! …Честно, можех и по-бързо! Трябва да проверя маратона с Готината тениска!”

Регистрацията за участие вече е отворена на сайта на маратона, а таксите са наполовина по-ниски в сравнение с предните три издания: 30 лв. за участие в маратонска дистанция и 20 лв. за участие в полумаратон. Таксата ще бъде една и съща през целия период на регистрацията и няма да се разделя на ранна и по-скъпа, късна такса участие, както е обичайната практика в бегаческите събития. Но пък първите 100 регистрирани участника за маратона и първите 200 регистрирани за полумаратон ще получат безплатна тениска.

Отпада преференцията за отборни регистрации, както и задължителното получаване на тениска със стартовия пакет. Всеки участник, който желае да притежава официалната тениска на Маратон Пловдив 2019, може да я заяви при регистрацията си или на по-късен етап преди състезанието, но задължително преди 1 април 2019 г.

Няма промяна в контролното време за завършване на двете дистанции – участниците в Маратон Пловдив имат на разположение 5 часа и 30 минути, за да стигнат до финала, а участниците в полумаратона трябва да преминат разстоянието за 3 часа. Най-бързите атлети при жените и мъжете на 42-километровото трасе ще получат 3000 лв., а в полумаратона 800 лв.

А ето как  организаторите от Сдружение „Маратон Пловдив” описаха вълната от чувства, през които преминава всеки, изправил се пред личното предизвикателство да завърши поне един маратон в живота си. И дават няколко важни причини защо Маратон Пловдив 2019 ще бъде бягането, което ще запомни всеки, решил да преодолее страховете си и да се подготви за 42-километрово трасе по улиците на един от най-красивите градове в България, през един от най-хубавите пролетни месеци, сред паметници на хилядолетна история и в компанията на още хиляди забележителни личности, които имат едно общо хоби – бягането.

Опера Пловдив ще посрещне Музикалния директор на новата Опера в Астана - Абзал Мухитдинов, заслужил деятел на Казахстан, който ще дирижира оперния спектакъл "Катерина Измайлова" на 20 октомври.

Маестро Мухитдинов е дирижирал на редица престижни сцени като Концертхаус в Берлин, Дворецът Хофбург във Виена, Болшой театър в Москва и др. 

Под неговата палка са пяли изпълнители като Роберто Аланя, Алберто Газале, Владислав Пявко, Валерия Еспозито и много други. Репертоарът му включва над 300 симфонични произведения, повече от 50 оперни и балетни заглавия, сред които "Травиата", "Аида", "Мадам Бътерфлай", "Отело", "Риголето", "Спящата красавица" и др.

Провокативното заглавие на Опера Пловдив „Катерина Измайлова“ от Шостакович е дело на един от най-известните български оперни режисьори в чужбина -  Вера Немирова. Един истински европейски спектакъл – силно въздействащ театър, завладяваща музика и предизвикателна наслада за ценителите на стойностното изкуство.

Билети за "Катерина Измайлова" се продават на касата на Операта и на касите на Ивентим.

 

Четвъртък, 18 Октомври 2018 09:02

Swingin' Thursdays in October

Всеки четвъртък в Gingertale суинг музика ще звучи от зори до мрак.
Сутрин ще пием кафе и ще тактуваме. Вечер ще въртим коктейли и ще лудуваме.
Толкова много обичаме по всяко време да танцуваме!


* коктейл Lindy Hop и моктейл Shim Sham на специална цена
* често минаващи суинг мафиоти, които може да ви покажат някоя стъпка за едно питие
* вход свободен


Танците и коктейлите повеляват!

С гл.ас. д-р Тотка Григорова ще си говорим за Архангелските образи в иконографията, военната идеология на средновековна България илюстрирана в архангелски образи, Покръстването и архангелския култ на Първото българско царство, също така за някои идейни аспекти вложени в образите на ангели в стенописната програма на определени следосвобожденски църкви, както и за още интересни неща.

Д-р Григорова е университетски преподавател и автор на множество научни публикации.

Куратор и участник е в над 10 изложби в София и Пловдив, сред които ще споменем - 2017г. – Изложба икони - „Повече от образ“ - Малка базилика гр. Пловдив.
Нейни витражи и сграфито красят множество обществени и частни сгради.

Срещите на Пловдивско историческо общество са отворени за публика и всеки ще може да зададе своите въпроси.

Започваме в 19 часа в "Петното на Роршах".

ИК "Жанет 45" и Културен център "Тракарт" и Галина Вълчева имат удоволствието да ви поканят на премиерата на книгата "Вълча зима" от Галина Вълчева.

С думи за книгата Антон Баев

18 октомври / четвъртък / 18:00 часа
Културен център "Тракарт"
подлез Археологически, Пловдив

„Вълча зима“ е поредното доказателство, че науката и изкуството могат успешно да се съчетават, стига дарбата да боравиш с високото слово да бъде подкрепена с търпение, последователност и почит към думите. Тогава няма давност нито за отправените общочовешки послания, нито за гражданската позиция на автора, нито за изстраданите житейски пътища, споделени с читателя чрез силата на поезията.

Антон Баев

Страница 1 от 1314

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…