Капана.БГ

Капана.БГ

“Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE” представя създаденото специално за младите музиканти произведение от прочутата българска композиторка

Тя е автор на музиката в уникалния филм на Милко Лазаров "АГА", спечелил вече близо 40 световни награди

Соня Попова

Един от огромните акценти в програмата на Гала концерта на “Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE” на Римския стадион в  Пловдив на 24 юли е световната премиера на създаденото специално за младите музиканти произведение от прочутата българска композиторка Пенка Кунева, която от години е сред най-търсените и изявени автори на музика и оркестратори в Холивуд. Именно тя е автор на музиката в уникалния филм на Милко Лазаров "АГА", спечелил вече близо 40 световни награди.

Начело на оркестъра са талантливият млад български диригент Цанислав Петков и гръцкият му колега Димостенис Фотиадис, а солист е световноизвестният цигулар Светлин Русев – концертмайстор на оркестъра на Романска Швейцария.

Ядрото на “Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE” включва талантливите млади български музиканти от филхармония “Пионер”, НУМТИ “Добрин Петков” - Пловдив, НМУ “Л. Пипков” - София, НУИ “Панайот Пипков” – Плевен, НУИ “Добри Христов” – Варна, НМА “Проф. П. Владигеров”, АМТИИ и др., като към тях се присъединяват техни връсници оркестранти от Гърция, Сърбия, Македония, Румъния, Австрия, Италия, Испания, Франция, Португалия, Великобритания и др.

“Европейски младежки симфоничен оркестър "PROGRESSIVE” репетира усилено от няколко дни в Пловдив, атмосферата е изключително вдъхновяваща, а създадените приятелства и стимулаът за по-нататъшно усъвършенстване и реализация ще останат завинаги като безцен дар за музикантите от 11 държави.

Жените - композитори в Холивуд се броят на пръсти, но българката Пенка Кунева е сред най-изявените от тях. След огромния успех на първия й албум "Жената астронавт", тя е поканена да напише музиката за изложбата “Герои и легенди” в музея на НАСА. Заедно с композитора Стив Яблонски тя създава музиката на прочутите видеоигри “Принцът на Персия” и "Трансформърс". Оркестратор е на музиката на филмите “Трансформърс”, “Матрицата", "Карибски пирати", "Ангели и демони", "Шерлок Холмс". Пенка Кунева е първата жена в историята на Холивуд, която е главен оркестратор на редица блокбъстъри, сред които “Елизиум" с Мат Деймън и Джоди Фостър, “Играта на Ендър" с Харисън Форд и “Костенурките Нинджа”. Наред с холивудските успехи, прочутата българска композиторка работи активно и с български творци.  Пенка Кунева композира и музика за световноизвестни видеоигри, сред които "Мумията VR" и много други.

Светлин Русев – носител на награди от международните конкурси в Индианаполис, Мелбърн и „Маргарита Лонг – Жак Тибо”, отличен с Голямата награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на I международен конкурс в Сендай, Япония, се изявява като солист на именити симфонични колективи, под палката на прочути диригенти, желан гост на едни от най-престижните сцени в света. През 2005 заема поста концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското национално радио, а от 2017 и на Оркестъра на Романска Швейцария. Професор е по цигулка в „Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse” в Париж.

“Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE” е проект на Фондация за култура и изкуство „Музикартисимо” и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Входът е свободен за всички пловдивчани и гости на Града под тепетата.

На 19 октомври в Пловдив гостуват провокативните спектакли ВТОРА ПРИРОДА на Агата Синиарска и Каролина Гживнович и ДОБРЕ ДОШЛИ на независимия артист Аурора Лубос. Съвременни танцови продукции, докосващи важни за съвремието ни теми – колективното човешко безразличие към унищожаването на природата, последиците от Холокоста и мъчителната реалност на имигрантската криза.

По време на закриващия уикенд на фестивала ще си зададем няколко въпроса с изключителна тежест. Самоунищожителна ли е човешката природа? Безразлични ли сме към съдбата на другия? Или към тази на природата? Как да се борим с общочовешкото примирение, неведение и липса на съпричастност?

ВТОРА ПРИРОДА – Агата Синиарска и Каролина Гживнович

Полските хореографи Агата Синиарска и Каролина Гживнович изследват природата, нейните пречистващи сили, символи и опасности, за да представят радикален и съвременен прочит на травмата на Холокоста. Те базират своя спектакъл върху биографията на прочутата Пола Ниренска (1910 – 1992). Полска танцьорка от еврейски произход, Ниренска напуска страната и след множество перипетии се установява в САЩ. Там тя се превръща в една от движещите сили на модерното танцово изкуство, но не успява да се освободи от спомените за геноцида и в крайна сметка се самоубива.

Унищожаването на околната среда е нашето съвременно унищожение. Както и по време на Холокоста, днес природата отново е свидетел на човешките разрушителни стремежи. Нацисткият геноцид е свързан и с широкомащабен екоцид.

“Като част от поколение, родено десетилетия след Холокоста, с този проект ние не опитваме да сме част от тази история. Не можем да изпитаме този ужас, да се преструваме, че го разбираме. Въпреки това ние вярваме, че все още можем да поучим от нея, от тази друга реалност, която се сблъсква с нашите съвременни индивидуални и колективни истории.”

@ Michal Ramus

Артистичният фокус върху Пола Ниренска е свързан с конкурс на Института „Адам Мицкевич“ в партньорство с Института по музика и танц за създаване на танцов спектакъл в памет именно на Ниренска. Отбелязвайки 100 години от своята независимост, Полша инициира проекта „Хореографски територии – нови пътеки на авангарда“, насочен към млади танцови артисти и хореографи, вдъхновени от икони на световното танцово изкуство от полски произход.

@ Michal Ramus

„ВТОРА ПРИРОДА“ е втората продукция от тази серия след “The Yanka Rudzka Project: Polyphonies”. През следващите години участниците ще създадат танцови продукции, вдъхновени от Бронислава Нижинска и Мари Рамбер. Целта на проекта е да преоткрие и подкрепи съвременния танц в Централна и Източна Европа.

ВТОРА ПРИРОДА (Агата Синиарска и Каролина Гживнович)

19 ОКТОМВРИ – 17:00 – 17:30

СКЛАД – Пловдив, ул. Екзарх Йосиф №16

Билети ще намерите онлайн в мрежата на EpayGo, както и на касите на Easypay в цялата страна.

ДОБРЕ ДОШЛИ – Аурора Лубос

„Когато Аyрора Лубос поставя върху ръцете на жена от публиката върху парцалена кукла, имитираща човешко тяло, нямам съмнение за това, което виждам. Пиета? Вопъл, жал от Западния свят към онези, които не са оцелели в морското пътешествие. […] Беше красив жест. Беляза ме хуманизмът, който прелива от това представление – дълбокото човешко отношение, което ни кара да уважаваме всеки живот.” – Изабела Шиманска

От сцената Аурора Лубос протяга ръка за състрадание. В родната й Полша, а и не само, темата за приема на бежанци довежда до раздори и затворени врати. Какво изпитваме ние, преситените европейци, към другите, чуждите, изпадналите в беда. Добре дошли ли са наистина? Аурора Лубос задава тези въпроси на зрителите, на полското общество, както и в по-широк европейски контекст. Нейното солово изпълнение е колкото покана за човечност, толкова и протест срещу безразличието. Танцов апел към западния човек, скрит зад уюта и сигурността, който затваря очите и сърцето си за бягащите от, конфликти, репресии, смърт и глад.

„Този спектакъл е моят коментар за имигрантите, давещи се в морето, един своеобразен пренос на тези кадри върху нашата полска реалност.“ – Аурора Лубос.

Част от постановката е документация на пърформанса „От водата“, представен на плажа в град Сопот, Полша, в средата на октомври 2015 във връзка с Деня за солидарност с бежанците.

Родена през 1977-а, Аурора Лубос е независим танцов артист. Тя е свързвана основно с полската и британската съвременна сцена. Автор е на няколко смели и искрени солови продукции, посветени на домашното насилие и други актуални проблеми. Сред тях са Zanzibar, Unfinished, Knife, Horse and Stairs, Acts; Thou Shalt Not. В продължение на 15 години Лубос е част от трупата на британския Vincent Dance Theatre. Тя създава инсталации и пърформанси (No. 1, Four Corners, Act for Two – Leftovers, Without Home, Out of Water), както и анимации (Winter 2010 cycle).

ДОБРЕ ДОШЛИ – Аурора Лубос

19 октомври – 20:00 ч. – Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив

Билети ще намерите онлайн в мрежата на EpayGo, както и на касите на Easypay в цялата страна.

Победителят ще бъде определен с онлайн гласуване

Снимка: Александър Карамфилов

Българският музикант Котарашки е сред шестимата финалисти на конкурса за ремикс на песен „Songlines Remix Competition“. Тя е от последния албум на прочутия естествоизпитател Дейвид Атънбъро „My Field Recordings From Across The Planet“, се съобщава в сайта на състезанието.

Песента, върху която музикантите трябва да предложат своя прочит, е „Gender Wayang“. Записът Атънбъро прави в Бали през 1956 г., когато работи по продукцията на поредицата „Zoo Quest“ за Би Би Си.

Над 300 са били съперниците на Котарашки, преди българинът да попадне във финалната листа с възможните победители. Краткият списък е съставен от жури, член на което е и самият Атънбъро. От тук насетне победителят ще бъде определен от публиката – чрез онлайн гласуване, отворено до 15 септември. Решението на слушателите ще бъде оповестено на 1 ноември, а церемонията по връчване на наградата ще се състои на 30 ноември. Част от наградата е победителят да изпълни своя ремикс на събитието в Лондон.

Гласуващите за най-добър ремикс имат шанс да се включат в томбола с награда албума „My Field Recordings From Across The Planet“, подписан от Атънбъро. Своя глас може да дадете тук.

Южната крепостна стена на Филипопол е преминавала през средата на днешния площад „Централен“, но е загатната съвсем бегло

Цялостният дизайн е интересен и дава обща представа за античния площад на града, неговите размери и връзката му с днешния площад

Теодор Караколев

Площад „Централен“ все повече придобива своя окончателен вид. Вече имаме и приблизителна дата за неговото откриване – на 6 септември. Дали тя ще бъде спазена или не, ясно е, че до месеци ще имаме новото пространство в своя нов вид след последната му по-голяма реконструкция преди вече близо половин век.

Тук накратко няма да обърна внимание към съвременното му използване – пешеходни пространства, вектори на преминаване, пространства за почивка, за събития, места със сянка, зеленина и тн, които трябва да бъдат обсъдени и критикувани – положително или не. Така или иначе за окончателния вид на площада предстои да разберем чак накрая, поради липсата на проект, представен публично пред широката общественост.

В случая ще се спра на визията, оформена предимно с плочите, с които се покрива площадът. Преди неговото официално представяне и, надявам се, поставяне на указателни и информационни табели, решенията на архитектите вече придобиват вид.

Каква е идеята

Цялостната идея можем да наречем „консервативна“, т.е. без рискове, съвсем безопасно и очаквано приповтаряне с различни цветове или елементи на частите на форума (или агората). Приповторени са магазините, колонадата (стилобат), както и улицата „кардо“, с която форумният комплекс граничи на запад. С големите гранитни плочи се оформя „арея“-та, която е в центъра на античния площад, а останалите части са от вече типичните за Пловдив бетонни павета с посипка от камъчета, каквито има по Главната улица и много от тротоарите в града.

Улицата от запад на площада (между Пощата и Цар Симеоновата градина) е интересно дизайнерско решение, която е логично продължена в посока Партийния дом, като настилката ѝ вече е поставена. Вероятно със същата настилка ще се изработи и перпендикулярната на нея улица „декуманус“ – която е една от най-добре разкритите и видими южно от пощата (в дупката между Пощата и Тримонциум).

Улицата „кардо“, западно от форума (агората)

Така, изглежда, идеята е освен форумния комплекс да се загатне за обкръжението около него, поне в частта на днешния площад „Централен“. Какво е имало там?

За градоустройството на Филипопол

Римският Филипопол (или поне равнинната му част) е бил изграден по т.нар. Хиподамова система с прави улици, които се пресичат под прав ъгъл. Между тях се образуват квартали, наречени „инсули“, в които понякога има много сгради, а понякога само една по-внушителна. Възможно е дадени сгради да заемат и повече от една инсула.

Обикновено в центъра на града се разполага форумът или агората – култов или търговски център. В случая с Пловдив форумът (или агората – относно този дебат, в друга статия) се намира встрани от центъра, на практика в неговия югозападен край. Комплексът – поне в неговата най-монументална фаза, която е основа за сегашното дизайнерско решение – е обграден от улици от запад, от юг (за които стана дума) и от изток – видимата улица между Пощата и бул. „Цар Борис III Обединител“.

Улицата „кардо“, източно от форума (агората)

Форумът заема мястото на 8 инсули – две по ширината изток-запад и четири от север на юг. Така, например, с източната си страна форумът граничи с 4 инсули. Някои от разделящите ги улици може да се видят и днес – най-южната е тази, която продължава и покрай днешната Поща.

Улицата „декуманус“, южно от форума

След това има още две кръстовища в северна посока – първо една по-малка улица, след което друга, която завършва в Източните пропилеи – т.е. източният голям монументален вход във форума. До тази улица се достига точно от едно от стълбищата от тротоара на ул. „Цар Борис“.

Източните пропилеи, днес забутани до подземния паркинг на пощата. Срещу тях е кръстовището на източното кардо и декуманус, който продължава на изток

Следващите улици в северна посока са унищожени от съвременното градоустройство през 80-те с прекарването на подлеза между ул. „Гладстон“ и „Мария Луиза“.

Какво още има в дизайна на площад „Централен“

Градът всъщност продължавал съвсем малко на юг от най-южната улица, с която граничи Форумът.

Интересна е една сграда, част от която се вижда и днес в разкопките, южно от Пощата. Това е голяма сграда с колонада и много представителна фасада. Тя е била на богат гражданин и с много и големи стаи – някои помещения са с размери 20х20 метра. Дали има идеи за нейното цялостно проучване и експониране в площада – не се знае. Въпреки, че тротоарът в тази част вече се разширява, изглежда допълнителни разкопки не се предвиждат, тъй като подпорната стена е на старото място.

Базите на колоните на голямата сграда, южно от форума

Зад тази монументална сграда е и краят на укрепения град. В подлеза на хотел „Тримонциум“ е открита и експонирана южната крепостната стена – стената, издигната от император Марк Аврелий през 172 година. Тя е само една инсула след гореспоменатата улица, която се вижда южно от Пощата.

Крепостната стена в подлеза на Тримонциум

Предположенията на мнозинството археолози са, че тази стена запазва посоката на останалите улици и върви в права линия приблизително в посока изток-запад със същото отклонение, както и улиците. Други части от стената, които доказват това направление са открити при разкопки на ул. „Иван Вазов“, както и много участъци в източна посока при строителството на блоковете по улица „Капитан Райчо“.

Иначе казано – почти сигурно е, че под площад „Централен“, приблизително в пространството от входа на Военния клуб (ДНА), покрай бившия и премахнат фонтан и до подлеза на Тримонциум е преминавала крепостната стена на града в период от няколко века след 172 година. И със сигурност във времето, в което Форумът, чиято визия днес се възстановява, е бил жив и действащ.

В този смисъл дизайнерското повтаряне на улицата от изток, без да се повторят останалите елементи – най-вече крепостната стена – изглежда донякъде неравностойно. Това е укрепената част на града – също толкова монументален елемент от визията на античния Филипопол, колкото и улицата, която се повтаря с малките изкуствени павета. За съжаление съвременната настилка вече е поставена, а стената е загатната съвсем деликатно, със същите по-тъмни павета, с които се правят и чисто декоративни правоъгълници по целия площад. Подредените по-светли и по-тъмни павета дават представа за ориентацията на града в римския период и тази лента съвпада с мястото на крепостната стена, но човек по нищо не би познал, че става дума за монументалната стена.

Продължението на крепостната стена – трудно се разбира, че това е толкова важна част от античния град

Освен това градът е продължавал в южна посока с още инсули и улици – макар и такива, извън крепостните стени. Детайлно представен проект би трябвало да покаже дали първата улица „декуманус“ (изток-запад) на юг от крепостната стена също не попада в границите на днешния площад. Част от нея би трябвало да преминава приблизително около стария вход за операта, така че макар и в една малка част, там също би могло да се повтори дизайнът с паветата. Дали тази първа улица извън крепостните стени е минавала оттам или изцяло под Партийния том вече е само хипотеза, тъй като за това би трябвало да се представи целия проект с резултатите от разкопките през годините.

Самият форумен комплекс е представен достатъчно добре – магазините са в червеникав гранит, а колонадата пред тях – с гранитни плочи с изрязан кръг, който имитира база на колоните. Това решение е приятно и създава представа за целия комплекс, без да се натрапват.

Продължение на магазините от източната страна на форума

Лесно можем да проследим навсякъде продължението на колонадата (перистила), от който бяха частично възстановени три колони – с парчета автентичен мрамор укрепени със съвременен материал.

Гранитните камъни, повтарящи колоните от перистила

Идеята за улицата също е добра (без значение дали ни харесва решението точно на този тип павенца, което поне на мен не ми се струва най-подходящото). Би трябвало да очакваме цялостно представяне на кварталите около Форума, които попадат в рамките на днешния площад „Централен“. Това със сигурност е поне още една улица, която тръгва в южна посока от южния вход на Пощата – там, където е била споменатата по-горе богата сграда, както и южните пропилеи.

Приблизителна схема на Филипопол около днешния площад „Централен“. В тъмно синьо са улиците на града, в червено – границите на магазините от форума, а в оранжево – крепостната стена. В светло синьо са предполагаемите улици извън крепостните стени

Какво ще се случи и каква ще е финалната визия, обаче ще разберем само във финалния проект. Дали всички тези елементи от урбанистичната структура на античния Филипопол ще бъдат показани адекватно, разбираемо и полезно за пловдивчани и гостите на града, ще разберем чак септември.

Вторник вечер от 21:10 Филмови нощи във Филипополис кани всички почитатели на жанровото кино на едно своеобразно завръщане към познатата стилистика на френския режисьор Люк Бесон с новия му филм АННА. С участието на Килиън Мърфи, Хелън Мирън, Люк Евънс и Саша Лус филмът проследява Анна Полякова, бивш модел от Москва, превърнал се в правителствен агент и убиец. Анна е вербувана от своя шефка, която я изпраща на секретна мисия в Париж. Типично в стила на екшън каноните на Бесон, бойните сцени са изпипани като истински балет. Подобно на класики като „Никита“, „Леон“ и най-големия си хит до момента „Луси“.

Късната прожекция от 23:30 ч. ще бъде тази на последния филм на легендарния режисьор Дани Бойл – ВЧЕРА СИ Е ЗА ВЧЕРА. Филмът се фокусира върху Джак Малик (Химеш Пател) – музикант и автор на песни в малко английско крайморско градче. Единствената му опора в неуспешната му кариера е приятелката му от детинство Ели (Лили Джеймс). След странен инцидент с автобус по време на глобално спиране на тока той се оказва единственият човек на света, който си спомня за съществуването на Бийтълс. Джак бързо се превръща в суперзвезда, изпълнявайки парчетата на най-великата група на всички времена пред публика, която ги чува за първи път. Поне докато нещата не се объркват.

Напомняме ви също така, че тазгодишното издание тепърва ще предложи още една класика на почитателите на голямото кино, това ще бъде АМАДЕУС (25.07) на режисьора Милош Форман.  Очакват ви също така още няколко прожекции на британската комедия ВЧЕРА СИ Е ЗА ВЧЕРА, както и на новия екшън-трилър на Люк Бесон – „АННА” (от 20.07), който бележи завръщане на режисьора към неговите корени.

Цените на билетите за кинопанорамата са 7/6 лв. Продават се на касите на лятно кино „Орфей“ /19.30-23.30ч/ и LUCKY Дом на киното /16.00-21.00 ч/, както и онлайн на boxoffice.bg.

Световноизвестният тенор Хосе Кура пристига в България, за да изпълни една от коронните си роли – тази на Отело в спектакъла на Опера Пловдив.  Вердиевата интерпретация на Шекспировия разказ за отмъщение и убийство ще бъде представена на Античния театър на 26 юли в рамките на OPERA OPEN. В ролята на Дездемона е Таня Иванова, а Яго е гост-баритонът Пиеро Теранова. Останалите партии се изпълняват от Елена Чавдарова – Иса, Марк Фаулър, Александър Баранов, Александър Носиков, Евгений Арабаджиев и Август Методиев.

В Метрополитън опера Хосе Кура с почит е наречен "четвърти тенор" след легендарното трио Павароти-Доминго-Карерас. Пял е на най-големите оперни сцени, а Отело e изпълнявал стотици пъти включително на Фестивала в Залцбург, Театър Лисеу Барселона, Театро Реджо ди Торино, Театро Колон в Буенос Айрес, Операта в Мадрид и много други. Освен като певец, ХОСЕ КУРА е известен като диригент, режисьор и продуцент на оперни спектакли.

Диригент на една от най-силните музикални драми в оперната литература е маестро Диан Чобанов. Постановката на режисьора Нина Найденова изследва постоянно променящата се двойственост в отношенията на героите и надниква в най-мрачните дълбини на човешкото сърце.  Античният театър е преобразен в средновековен Кипър от сценографа Светослав Кокалов (награди „Аскеер” за „Бурята” и „Дон Кихот” на Александър Морфов). Костюмите от периода са дело на художничката Цветанка Петкова – Стойнова, a танците са поставени от хореографа Боряна Сечанова.  Хорът се ръководи от Драгомир Йосифов, а начело на оркестъра на Опера Пловдив е  концертмайсторът Мичо Димитров. В подготовката на спектакъла се включва и специалистът по сценични бойни изкуства Камен Иванов, който помага на солистите да овладеят тънкостите на фехтовката.

Билети за премиерата на „Отело” се продават на касите на Опера Пловдив и в системата на Ивентим.

OPERA OPEN е част от програмата на Пловдив  - Европейска столица на културата 2019.

За 25-а поредна година, община Пловдив е организатор, а градът – домакин на Международния фолклорен фестивал. Проявата, превърнала се в традиция за културния живот на Пловдив, е истински, дългоочакван празник за жителите и гостите на града в горещите летни дни. Фестивалът  е част от Календара на културните събития на общината и в него всяка година се включват фолклорни колективи от цял свят, представящи с много красота, талант и добро настроение незабравима феерия от цвят и ритми на едно от най- емблематичните места – Античния театър на Пловдив.

В изданието през 2019 година, от 29 юли до 2 август, в Пловдив ще си дадат среща представителни фолклорни състави от Испания, Индия, Молдова, Мали, Сърбия. В годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата, акцентът съвсем умишлено е поставен на българското представяне, затова и ще има силно, атрактивно българско участие - Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ Плевен, Ансамбълът за народни песни и танци “Пазарджик”, Ансамбъл „Дилянка“ Пловдив, Ансамбъл „Чепино“ Велинград и Ансамбъл „Тракия“, които ще имат самостоятелен концерт под надслов „Среща на поколенията“, по повод 45 годишнина от създаването ансамбъла – една от културните емблеми на града под тепетата.

Всяка вечер от 17.30 часа ще се състоят дефилетата на съставите. Те ще тръгват от „Дом Левски”, ще преминават по Главната улица и ще стигат до сцената на пл. „Стефан Стамболов”, където с начален час 18.00 ч. ще изнасят кратки концерти. Програмата ще продължава с официалните вечерни представяния на участниците на сцената  на Античния театър от 20:00 ч. Входът за събитията е свободен.

Освен концертите в Пловдив, представления ще има и в други райони на областта. Ансамблите от Индия и Молдова ще изнесат на 30 юли концерт в град Пещера. На 31 юли в гр. Пещера ще се представят и колективите от Мали и Сърбия.

На 1 август на откритата сцена на пл.“Стефан Стамболов“ ще има специално представяне на проекта „As she sings“ – съвместен музикален проект на Фондация „Пловдив 2019“ и холандския град Леуварден - Европейска столица на културата през 2018 година, който обединява артисти, представители на идишката, българската и ромската култура. Участниците в проекта са професионални музиканти от Холандия, музиканти от АМТИИ и музикантите от Оркестър „Брестовица“.

На 31 юли на откритата сцена на пл.“Стефан Стамболов“ ще има специално представяне на „Чепински змей“ – танцов спектакъл, който разказва легендата за чепинската долина, олицетворява съхранението и разпространението на велинградския фолклор. Създаден е специално по повод 65-годишния юбилей на ансамбъл „Чепино“ и получава признание за значимостта на танцовата постановка от Асоциация на хореографията в България с номинациите за „Оригинална музика към хореографска постановка“ и категория „Хореография на бълг. Танцов фолклор за 2019“.

Екипът на Община Пловдив, работещ по фестивала е организирал богата паралелна програма за гостите, която включва обиколка на забележителностите на Пловдив – Европейска столица на културата - 2019, както и на важни обекти в региона.

Церемонията по откриването е на 29 юли,  понеделник, от 20 часа на Античния театър.  На същата сцена в последната вечер - 2 август, петък, от 20 часа ще се състои Гала-концертът и церемонията по официалното закриване на събитието.

Всички концерти са с вход свободен!

 

П Р О Г Р А М А

ХXV МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ ПЛОВДИВ, 2019

29.07. Понеделник

18.00 ч. Концерт на открита сцена на пл. „Стефан Стамболов” с участието на колективи от Испания, Индия, Мали, Молдова и Сърбия.

20.00 ч. Тържествено откриване на XXV Международен фолклорен фестивал на Античен театър с участието на колективи от Испания, Индия, Мали, Молдова, Сърбия, Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ Плевен и Ансамбъл „Тракия“ Пловдив.

30.07. Вторник

18.00 ч. Концерт на открита сцена на пл. „Стефан Стамболов” с участието на колективи от: Испания, Мали и Сърбия.

20.00 ч.  Концерт на Античен театър с участието на колективи от Испания, Мали, Сърбия и Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ Плевен.

31.07. Сряда

18.00 ч. Концерт на  открита сцена на пл. „Стефан Стамболов” с участието на  колективи от Испания, Индия и Молдова

20.00 ч.  Концерт на Античен театър с участието на  колективи от Испания, Индия, Молдова, със специалното участие на Ансамбъл „Чепино“, Велинград  и Ансамбълът за народни песни и танци “Пазарджик”.

01.08. Четвъртък

18.00 ч. Концерт на открита сцена на пл. „Стефан Стамболов“ с участието на колективи от Испания, Индия, Мали, Молдова и Сърбия както и представяне на  „As she sings“ – съвместен музикален проект на Фондация „Пловдив 2019“ и Леуварден - Европейска столица на културата, Холандия 2018 г.

20.00 ч. Концерт на Античен театър на Ансамбъл „Тракия“ („Среща на поколенията“ -концерт по повод 45 г от създаването ансамбъла)

02.08. Петък

18.00 ч. Концерт на открита сцена на пл. „Стефан Стамболов” с участието на колективи от Испания, Индия, Мали, Молдова и Сърбия.

20.00 ч. Гала концерт и церемония за закриване на XXV Международен фолклорен фестивал на Античен театър с участието на колективи от Испания, Индия, Мали, Молдова, Сърбия, Фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка“- Пловдив и Ансамбъл „Тракия“.

Страница 1 от 1551

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…