Проект за Пловдив се опитва да разбере защо квартал „Капана“ се превърна в толкова желана дестинация през последните години

Паулина Гегова

Марина Вукова е студентка в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ , която е решила да направи проект за град Пловдив, в частност квартал „Капана“. Момичето е впечатлено от малкото, но така уютно пространство, поради което прави проучване, целящо да акцентира върху живота и развитието му.

Мнението на живущите и работещи там, както и на посетителите му е от основно значение, защото именно тези хора са наясно с всички аспекти на квартала и именно те попиват от бита на района всеки ден. Сблъскват се с цветовете, с фестивалите, с мероприятията или проблемите. Всекидневно крачат по кокетните павета, пият кафе в заведенията или пазаруват от работилниците. Те са цялостният жив организъм на колоритното пространство.

За да научи повече за творческия и занаятчийски квартал, Марина е подготвила три въпроса, като се надява да събере колкото се може повече различни виждания. Отговор на въпросите може да дадете като коментар под статията или публикацията във фейсбук на страницата на Капана.бг.

Ето ги и тях:

1. Какво прави Капана уникален като квартал за живеене?

2. Опишете го в едно изречение.

3. Бихте ли се преместили някога в друг квартал и ако да – защо? 

9 comments

 • Comment Link Калоянова Калоянова Дек 10, 2016

  Капана е уникален,защото е различен и по този начин и различните в него се чувстват уникални.
  Капана е капан,влезеш ли веднъж,излизане няма.
  И не не бих се преместила другаде.

 • Comment Link Кристина В Кристина В Дек 07, 2016

  1. Това е едно от най-любимите ми места в Пловдив! Кварталът е едно уникално местенце, изпълнено с толкова много уют и топлина, че някак си успява да сплотява.
  2. Неповторимо, цветно и красиво
  3. Не !

 • Comment Link Lydie Lydie Дек 05, 2016

  1.What makes Kapana unique as a neighborhood is the cultural diversity and modernity that characterizes it. This neighborhood is alive, frequented by young people and art is present everywhere on the streets. In addition the shops are alternative and offer original products sometimes handmade. What's more, it's the joyful and pleasant living atmosphere that is present in this neighborhood and makes it unique.

  2. Kapana is an original and innovative district where it is pleasant to live and to walk.

 • Comment Link Диду Диду Дек 02, 2016

  1. Всеобхватното изкуство, разнообразието по отношение на начина на себеизразяване поражда чувства на взаимност, приемственост и радост.
  2. "Капана" е средище на експресивното, изящното, неповторимото.
  3. Не!

 • Comment Link Мариян Мариян Дек 02, 2016

  Въпреки непрестанно променящия се облик на града, Капанът е една от онези части града ,която са се превърнали в капан, капсула на времето- успяла да съхрани духът на занаятчийство,търговията . Разхождайки се в Капана, ние виждаме един траен отпечатък от османското време, когато покрай процъфтяващия обмен на стоки от цял свят, хора от различни култури на обменявали не само продукта на занаята си , но и новини, идеи, технологии, разкази за далечни страни и приключения. Квартал с малки улички и непретенциозни сгради и надявам се все още с хора, които могат да ти разкажат с увлечение за миналото.

 • Comment Link Иван Черкезов Иван Черкезов Дек 02, 2016

  1. Какво прави Капана уникален като квартал за живеене?
  Капана е изпълнено с творческа енергия.Цялото място е само по себе си е муза , внасяйки цвят в иначе сивото ежедневие.
  2. Опишете го в едно изречение.
  Прекрасно място за разходка и вдъхновение.
  3. Бихте ли се преместили някога в друг квартал и ако да – защо?
  Не бих!

 • Comment Link Емилио Емилио Дек 02, 2016

  Кварталът притежава доста уникална за себе си атмосфера, която е неподправена за други части от Пловдив, а може би и извън него. От край време "Капана" е събирал хората с артистична душа и с годините, тя е пропила навсякъде, по затънтените улички, по малките и тесни кафенета, дори дърветата са част от арт мотива на квартала. Това създава един неповторим уют за хората , които го посещават всеки ден.
  "Капанът" е една картина , погледната от вътре.

 • Comment Link Ренета Ренета Дек 02, 2016

  1 Капана е уникално място за живеене, защото има своя собствена атмосфера създаваща чувство на уют.
  2 Капана, място извън дома което ме кара за де чувствам като у дома.

 • Comment Link Ренета Ренета Дек 02, 2016

  Квартал „Капана” е едно наистина уникално място в гр. Пловдив. Място изпълнено със собствена атмосфера, място на което човек се чувства сякаш си е удома независимон от коя част на България е. Капана съчетава, както духа на отминалите времена така и съвременния творчески дух, който притежаваме всички ние. Това не е просто един от кварталите в Пловдив. Той съумява да внуши на своите посетители една уединеност, една топла и уютна атмосвера.
  „Капана” едно място извън дома, на което се чувствам у дома си.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…