Светът е пълен с изненадващи тайни. Никои от нас ще живеят достатъчно дълго, за да видят разрешаването на загадките. Но винаги е интересно да погледнем към някои от най-странните неща, които се намират под повърхността на Земята.

1. Птиците MOA 

MOA са нелетящи птици, които са живели в Нова Зеландия, но са изчезнали преди около 1500-та година.  Според една от теориите за изчезването им се смята, че са избити от народа Маори. По време на експедиция през двадесети век, учените се натъкнали на нокти на една от птиците, които по някакъв начин са били невероятно добре запазени в продължение на векове.

2. Храмов комплекс на Saksaywaman, Перу

Перфектната каменна зидария на този древен храмов комплекс, който беше завършен, без използването на нито една капка хоросан, е наистина невероятно. Камъните са толкова добре прилепнали един за друг, че между тях не може да мине дори лист хартия. Освен това всеки блок има гладка повърхност и заоблени ъгли. Как е построен обаче, никой не знае.

3. Портата на Слънцето, Боливия

Портата на Слънцето се намира в Тиуанаку - древен и тайнствен град в Боливия. Някои археолози смятат, че той е бил център на огромна империя през първото хилядолетие преди нашата ера. Никой няма представа какво означава дърворезбата на на портата. Смята се, че резбите имат астрологически или астрономическо значение.

4. Longyou пещерите, Китай

Тези пещери са били извадени от пясъчник от човешки ръце без намесата на никакви машини. Такава трудна работа би изисквала участието на хиляди хора. И все пак никъде  не се споменава за тези пещери. Не се знае нито как са създадени, нито за какво са били ползвани.

5. Недовършеният обелиск, Египет

Дълбаенето на този обелиск първоначално е започнало директно в скалата, но се е оказало, че работата по него не може да бъде довършена. Размерите му са забележителни!

6. Подводният град Йонагуни, Япония

Този древен комплекс е открит случайно от инструкторът по гмуркане Кихачиро Аратаке. Подводният град е засрамил всички научни теории. Скалата, от който е изсечен, е потопена под водата преди около 10 000 години - много преди са били построени дори египетските пирамиди. Някои археолози смятат, че по времето на тази примитивна епоха, хората все още сгушени в пещери, са се прехранвали с хранителни корени, а не лов. Те със сигурност не са могли да изграждат каменни градове.

7. Мохенджо-Даро ("Могилата на мъртвите"), Пакистан

Тайната на падението на този град е обърква експерти в продължение на десетилетия. През 1922 г. в Индийския археолог RD Banerji открили древни руини на един от островите в река Инд. Възникнали множество въпроси: Как е бил разрушен този голям град? Какво се е случило с неговите жители? Многобройните разкопки не са дали никакви отговори до момента.

8. L'Anse AUX Meadows, Канада

Този археологически обект в Канада  е бил селище, основано от викингите преди около хиляда години. Фактът, че той съществува, показва, че скандинавските моряци са достигнали Северна Америка много преди раждането на Христофор Колумб.

9. Тунелите Stone-Age 

Откриването на широка мрежа от подземни тунели, които се разпростират на територията на цяла Европа от Шотландия до Турция, показва, че живелите през Каменната ера хора не са били просто ловци-събирачи. Истината за целите на тунелите все още е загадка. Някои изследователи смятат, че са били използвани като защита срещу хищници, докато други смятат, че са осигурявали безопасен начин за предвижване, когато хората са имали нужда да се защитят от тежките условия на времето и различните конфликти.

10. Гигантски каменни сфери на Коста Рика

Тези загадъчни каменни образувания са интригуващи не само заради перфектно сферичната си форма, но също така и заради неизвестния си произход и предназначение. Те са били открити през 1930 г. от работниците в бананова плантация. Местните легенди предполагат, че тайнствените сфери криели злато, но те се оказали празни.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…