След месец, в разгара на лятото в Пловдив пристига първият участник в резиденцията за артисти. Програмата беше обявена в края на май като пилотно издание, като предлага оптимални условия за творчески престой и работа в Пловдив в рамките на един месец.

Целта на резиденцията е да се насочи интереса към познати, обичани от всички и не толкова познати обекти и паметници на културното наследство в Пловдив, като се ползват необичайни творчески подходи към тях.

Основната идея на заместник- кмета по „Култура, археология и туризъм“ на Община Пловдив Пламен Панов е чрез изявите на гостуващите артисти на място и в градска среда да се подпомогне възстановяването на културния туризъм в града, а резиденцията да продължи да се организира всяка година като традиционно събитие и част от Културния календар на града.

Работна група от експерти в областта на съвременното изкуство, която включва Емил Миразчиев, Веселина Сариева и Йоханес Артинян, избра трима художници, които ще участват в пилотното издание на резиденцията.

През август и септември в Пловдив ще гостуват и работят Цветан Кръстев, Марияна Василева и Кирил Кузманов. И тримата автори са добре познати на художествената сцена и имат богата биография и опит в различни сфери на изкуството.

Цветан Кръстев е част от първата вълна неоконцептуални български художници, които допринесоха за значителната промяна и откриване на нови възможности за артистична изява още от средата на 90-те години на 20 век. Един от основателите на група „Вар(т)на“ във Варна, той работи в областта на ленд арт, видео, инсталация, пърформанс. Участвал е в множество престижни форуми на съвременното изкуство в България и чужбина.

Марияна Василева е добре позната на международната сцена като автор на видео и мултимедийни инсталации, обекти и скулптури. От 1994 г. живее в Берлин и има участия в десетки групови изложби по целия свят. През 2021 г. показа свои рисунки и фотографии в първата си самостоятелна изложба в Пловдив, в галерия „Сариев“.

Кирил Кузманов е един от първите български артисти, който посвети свой дългосрочен и мащабен проект на Капана в Пловдив още преди той да се развие като квартал на творческите индустрии. С проекта „0“ авторът предложи различна и същевременно провокативна перспектива към архитектурното наследство на квартала.

Кузманов се изявява успешно в областта на скулптурата, инсталацията и обекта и понастоящем живее в Лондон.

Публиката в Пловдив ще има възможност да се запознае подробно с портфолиото и изявите на гостуващите артисти, както и с резултатите от техния престой в серия от индивидуални презентации и срещи, които предстоят като част от резидентната програма през септември.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…