Заведения в квартал Капана ще събират разделно пластмаса от останалия отпадък, който генерират. Над 20 заведения се включват в каузата #БезОтпадъци  и в рамките на април, май, юни и юли ще поставят отделен кош за събиране на пластмасови отпадъци, а специален камион ще минава по график, за да извозва. Кампанията е част от  инициативата “Искам да съм полезен….Рециклирай ме!”, която тече в цялата страна и от дейностите на проекта “Партньорство за красива и чиста България”, част от програмата _Място България на сдружение БГ Бъди активен.

“Искам да съм полезен….Рециклирай ме!”  тече в градовете Пловдив, Варна, Силистра, Шумен, Добрич, Смолян и Плевен. Под тепетата кампанията се осъществява в партньорство с ЕКОПАК България и Община Пловдив, дирекция Екология. Поставената цел за 2021-ва от организаторите е да бъдат събрани 2тона пластмасови опаковки, в замяна на което от сдружението подаряват интересен и креативен градски елемент, по избор на общността. В Пловдив кампанията тече в заведенията в Капана, в училища и сред граждани. Организацията на акцията, която е насочена към граждани, е съвсем опростена – може да се включи всеки, който събира пластмасови опаковки у дома или в офиса и ги изхвърли в жълтите контейнери в своя квартал.

“С голямо желание се присъединяваме към каузата, засягаща важната за обществото тема – отпадъците. Осъзнаваме напълно, че всичко зависи от нас самите се опитваме да насочим вниманието на обществото, към темата и да ги ангажираме към по-отговорно отношение към градската среда. Вярваме че заедно можем да променим нагласите на другите, чрез силата на добрия пример”, коментират от заведенията, които са част от кампанията. Едно от тях е бар „Котка и Мишка”, откъдето настояват за облекчено събиране на стъклени бутилки в зоната на Капана от дълго време. Към момента има само един контейнер за събиране на стъкло в квартала, но той е твърде неудобен за използване, тъй като е предвиден за битова смет- в него може да се изхвърля само по една бутилка.

Заведенията, които са се присъединили към кампанията ще получат пакет материали за да улеснят своята комуникация с посетители и клиенти. На всички маси ще бъдат поставени информационни пирамиди с послание #Безотпадъци  като чрез тях тя ще информират своите гости кои са стъпките за опазване на природата и градът чисти. Всяко заведение ще получи и специален стикер, които ще го отличи като “зелено” заведение.

„Надяваме се, че това ще бъде само началото, а устойчивата практика ще продължи и за напред, след тези 4 месеца.“, казва Румяна Киризиева от сдружение БГ Бъди активен. „ Като фестивален квартал, Капана е място което е дом на много масови събития като фестивали, концерти, спектакли. Безспорно това са едни от най-приятните моменти в живота на всеки град. Но освен положителните емоции, те носят със себе си и много отпадъци. Вече няколко години партнираме на събитията тук с цел на намалим генерирани от тях отпадък, а този който не можем да предотвратим – да съберем разделно, за да отиде за рециклиране. Капана вече е узрял за тази идея и за това сме сигурни в успяха на кампанията в заведенията“, допълва тя.

Проектът “Партньорство за красива и чиста България” се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола

Още идеи как да живеем в по-чиста среда  може да откриете на сайта на инициативата thespot.bgbeactive.org

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…