Ще се изненадате да разберете, че костенурките не са на музея, но служителите му се грижат за тях от състрадание

Таня Грозданова

Любимият музей на малки и големи в Пловдив – Природонаучният отправя покана към любителите на земноводни да приютят за зимата някои от обитателите на фонтанчето до зала “Лотос”.

В малката водна атракция в Дондуковата градина от години има пасаж от червенобузи костенурки, които преминаващите се спират да гледат, децата им се радват с часове.

Тук е мястото да подчертаем, че костенурките не са собственост на музея. Явно в един момент недобросъвсетни стопани са започнали да се освобождават от тях, оставяйки ги във фонтана.

Служителите на Природонаучен музей-Пловдив по принцип не би трябвало да носят  отговорност за тях, но от състрадание ги хранят прибират през най-студените месеци.

„Тъй като вече нямаме възможност да се грижим за тях, отправяме молба към вас да приберете една или няколко костенурки само за зимните месеци, когато има вероятност водата във фонтана да замръзне и те да загинат. Затова организираме кампания “Приюти костенурка за зимата”, която има за цел да намери топъл дом на червенобузите костенурки, оставени във фонтанчето до зала “Лотос”, разказаха от музея.

Още по-добре би било ако решите да задържите костенурката за ваш постоянен домашен любимец. Но ако не желаете това, можете на пролет отново да пуснете костенурката във фонтанчето.

Костенурките не са претенциозни и грижата за такъв домашен любимец не е тежка, уверяват специалистите.

Ето и някои съвети за отглеждането на тези симпатични земноводни:

  1. Хубаво е червенобузата костенурка да се гледа в аквариум, който да има и суха част, той се нарича аква терариум.
  2. Никога не трябва да се сменя цялата вода в аквариума, необходимо е да бъде подменена само една трета от нея, и то след като новата вода е престояла едно денонощие.
  3. Добре е костенурката да получава дневна светлина, ако не, да и бъде поставена UV лампа.
  4. Менюто на костенурката включва сварен черен дроб, жълтък от твърдо сварено яйце, ситно нарязано сварено месо, риба, изсушени насекоми.
  5. Червенобузата костенурка може да бъде отглеждана сама, но ще се чувства по-добре, ако живее в компанията на представител на собствения си вид.
  6. Препоръчителната температура на водата в аквариума е над 20 градуса.

За повече информация може да се свържете със служител на музея на следния еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

„Само не я пускайте в реката! Червенобузите костенурки са чужд вид, който започва да измества нашите блатни костенурки от техния единствен дом!“ – предупреждават специалистите.

Прародителите на Червенобузата костенурка са се появили преди около 200 милиона години. По принцип в природата нейният естествен ареал е в блатните местности на Северна и в Южна Америка, но от много десетилетия се отглежда като домашен любимец. Червенобуза костенурка се среща и в някои блатни местности в Европа и Азия.

Често се случва да изгони други видове костенурки от водоема, в който живее. Първите писмени свидетелства за вида са от ХVI век. В много държави е забранено да се лови в дивата природа, тъй като популацията им намалява, най-вече заради факта, че стават обект на лов с цел продажба в зоомагазини.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…