Обявяването на квартал Капана в престижната селекция в програмата „Културно наследство в действие“ по програма „Творческа Европа“ е другото голямо постижение на Фондацията, смята зам.-кметът по култура Пламен Панов

Той очерта два сценария за бъдещето на Пловдив 2019

Таня Грозданова

Общинска фондация „Пловдив 2019“ е тази, която вкара два пъти градът ни в европейския сектор през изминалата година и той получи признание, благодарение на екипа ѝ. Градът влезе като пример за положителна практика в доклада на евродепутата Мария Габриел за подпомагане на културния сектор в условията на ковид кризата. Става дума за създадения още през пролетта към Фондация „Пловдив 2019“ Кризисен фонд, чрез който с 1000 лева за режийни разходи са подкрепени 14 независими творци.  

Обявяването на Квартала на творческите индустрии в престижната селекция в програмата „Културно наследство в действие“ по програма „Творческа Европа“ е другото голямо постижение на Фондацията, заяви зам.-кметът по култура Пламен Панов по време на днешния отчет.   

В отговор на наш въпрос той очерта два сценария за бъдещето на „Пловдив 2019“.

На първо място искам да напомня, че с решение на Общински съвет-Пловдив аз съм определен за председател на Управителния съвет. Не е тайна за никого, че част от моя личен професионален път е минал през Фондацията и по време на подготовката за кандидатстване на Пловдив за Европейска столица на културата. Аз самият винаги ще защитавам „Пловдив 2019“. Видно от 2020-а, Фондацията е тази, която вкара два пъти Пловдив в европейския сектор.

По мое мнение има два варианта за нейното бъдещо преструктуриране и аз съм ги споделил с кмета Здравко Димитров.

Единият е да бъде трансформирана в звено за маркетинг, реклама и събития, за да продължава да развива бранда „Пловдив – Европейска столица на културата“. Другият вариант е да се пеструктурира така, че да остане като звено, но да подготвя проекти за привличане на европейско финансиране в сферата на културата. Хората в нея имат опит за това и ще бъде много ключово, ако разполагаме с такава структура, за да развиваме  годишната програма за културно съдържание.

Панов допълни, че целта е да бъде използван максимално най-големия финансов инструмент за финансиране по програма Творческа Европа.  

В началото на тази година, през януари фондацията представи стилна книга със събитията от годината на титлата, а кметът Здравко Димитров предаде щафетата на следващите - Риека като Европейска столица на културата. Месец по-късно състава редуциран почти на половина, напомни изпълнителният директор на Пловдив 2019 Кирил Вълчев, който също се отчете днес. Бе отворена първата покана по програма „Наследство“ със спечелените 1,5 млн. евро, които са част от наградата на ЕС Мелина Меркурий.

„Пандемията забави до голяма степен договорите с културните оператори. Към монета 8 договора са подписани и работим по другите, за изпълнение по 2020 и 2021 г, като част от дейностите по тях вече са реализирани,“ отчете Велчев.  

Обобщените данни от мониторинга показват, че 1,2 млн. пълнолетни българи са посетили поне едно културно събитие от програмата, което е ръст с 30,6%.

Приоритет в настоящата дейност на фондацията е да финализира отчетите и успешно да реализира този сегмент. „Разгледани са над 150 отчета от началото на годината. Преведохме сумите на почти всички. Ние сме единствената културна организация, която е обработила такъв мащаб финансови документи,“ подчерта Кирил Вълчев.

До края на годината се очаква финалния доклад по направения от ЕК мониторинг. Техни представители са анкетирали над 20 културни оператори за оценката на евро журито, свързана с ЕСК.  

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…