Print this page

Работата на сценариста е като всяка друга работа, изискват се усилия, характер и талант

Марияна Горанова

Известният кино и телевизионен сценарист и водещ на предаването „Култура БГ“ се срещна с млади почитатели на българското кино и отговори на много техни въпроси. Още в началото Стоянович цитира известната фраза на Атанас Далчев: “Таланти имаме много, но характери твърде малко ”.   

Димитър Стоянович е изявен кино и телевизионен сценарист. Той е главен редактор на списание L’Europeo и главен сценарист на поредиците на БНТ “Великите българи”, “Голямото четене”, “Българските събития на XX век ”. Сценарист е на множество документални филми, а игралният филм по негов сценарии “Снимка с Юки” спечели множество награди, от които и “Златен Витяз” в Русия. Негов е сценарият и на нашумелия сериал "На границата", създаден по мотиви от произведенията на Йордан Йовков.

Стоянович запозна аудиторията с нелеката задача на сценариста, чиято задача е от един литературен скелет да изгради плътен, жив и дишащ образ. Сценаристът трябва да си представи героя във всяка една фаза от живота му, до най- малката подробност, да се научи да говори техния език и едва тогава може да пристъпи към сценария. Най-тежко е за близки и роднини, защото не знаят с кой точно герой говорят на закуска и с кой следобед, разказа сценаристът за превъплъщенията в образите, които създава.

Срещата с Димитър Стоянвич е част от програмата на фестивала “Пловдив чете” и даде възможност на присъстващите да погледнат зад кулисите на магията, която виждат на екрана и обогати представите им за създаването на сценарий по литературно произведение. Стоянович даде за пример работата над филма “Снимка с Юки”, където е създал сценария по разказ от сборника “На изток от запада” на Мирослав Пенков. Според мен, където свършва разказът, там започва филмът. Защото прочетох разказа и накрая останах крайно неудовлетворен. Затова седнах и написах как продължава историята, допълни Димитър Стоянович.

СНИМКИ ТУК

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…