Теодор Караколев

Скътано в Родопите – достатъчно далеч, за да е спокойно и прохладно, но и достатъчно близо до Пловдив – е малкото китно летовище Бяла Черква. С интересна съдба и история, то днес е леко позабравено, но все още привлича туристите – предимно тези, които имат собствени вили там. Заровихме се в архивите и личните истории на местни, за да припомним историята на това красиво място. За да провокираме разговор за бъдещето му. Там и в момента са живи няколко над 100-годишни сгради, изключително достолепни и красиви, но обречени, ако някой не им обърне внимание и не ги спаси.

„Една от разликите между летовище и селище е, че в летовището няма гробища“, така започва разказа си за китната местност Андон Андонов – бивш областен управител от времето на Иван Костов. Той е наследник на революционера възрожденец Иван Андонов – и продължава традицията, която сродникът му е създал в родопското летовище.

„Прадядо ми е съратник на Захари Стоянов“, разказва Андонов, докато показа различни документи и снимки, които все още пазят връзката между двамата. Възрожденецът Иван Андонов, участвал в Априлското въстание, Съединението и преживял цялото развитие на България до 30-те, е сред създателите на курортното селище. Заедно със Захари, те посещават манастира, дал името на летовището „Бяла черква“.

Малко по-късно, то вече се оформя с вили една по една. Преди повече от 100 години пътят до там е бил много по-труден от сега. Но, докато днес разхлаждането в града е сравнително лесно, то тогава е било жизнено важно да се търсят по-спокойни места из планината. И ако стари извори пазят спомени как почти целият град се е изнасял към Родопите в летните пловдивски жеги, то към 1900-ата година бурният живот вече не е позволявал това да се случва толкова масово.

Цялата статия и галерия със снимки може да видите в Под тепето.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…