Как едно малко пловдивско село се превръща в туристическа атракция

Веселина Михайловска

Тази година ще е белязана за повечето от нас от разходки из България, а когато откриваме истински бижута на неочаквани места, това още повече ни мотивира да използваме всеки удобен уикенд и да пътуваме. За всички, които са в Пловдив и околностите, районът около Хисар и Старосел е до болка познат, но сме убедени, че не са толкова много тези, които са се отбивали в китното селце Старо Железаре. Най-често го подминаваме на път за поредния минерален басейн или винена дегустация, а разходката тук наистина си струва и не отнема много време.

Старо Железаре е мястото, което артистът Венцислав Пирянков и съпругата му Катажина успяват да превърнат в истинска галерия на открито с впечатляващите си рисунки по стени и дувари. Неговите баба и дядо са оттук и доста голяма част от семейната история е била свързана именно със селцето. Затова и решават да го разнообразят с истории и портрети на местните герои. В началото творбите са били разположени основно по улица МОМА, посветена на музея за модерно изкуство в Манхатън, Ню Йорк. Ще я познаете по Мики Маус, който сякаш закачливо указва посоката. Идеята на създателите била редовно да провеждат Фестивал за стенна живопис, с който постепенно да увеличават произведенията . След първата година се включват и ученици от Артистичния университет в Полша, които допринасят за над 40 рисунки по стените на селото. Повечето от тях изобразяват собственика на имота/платното в комбинация с някоя известна личност. 

 Още с влизането от посока Пловдив гарантираме, че ще се чудите на коя страна да се обърнете, за да не изпуснете нищо от колорита на мястото. Интересните персонажи от Старо Железаре са в отлична симбиоза с известни лица от попмузиката, модата, културата, политическия живот. Селото на модерното изкуство крие тайни буквално на всеки ъгъл, така че съветваме да оставите колата на площада и да хванете някоя посока с камера в ръка.

Няма как да бъдем достатъчно изчерпателни и да разкрием всичко в снимки, но само ще споменем, че по стените ще познаете лица като Тръмп, Мерилин Монро, Барак Обама, Джон Ленън, Фреди Меркюри, Йоко Оно, Бойко Борисов, лейди Даяна и кого ли още не.

Не пропускайте да посетите и етнографския комплекс Дом на традициите, който се намира в центъра и представя характерни за този край обреди, костюми и тематични кътове. Работи всеки ден, като обедната почивка е между 12 и 14 часа.

Дори и да се връщате всяка година гарантираме, че ще намерите по нещо ново и неоткрито до момента. Стените често се обновяват и допълват и след първоначалната резервираност на собствениците, сега вече те сами си поръчват сюжети и чакат реда си, за да бъдат увековечени в откритата галерия.

Самата обиколка може да ви отнеме между един и два часа, като графитите са буквално разпръснати на различни части, така че да предизвикат и откривателското у вас. Ние споделяме една малка част с вас, а останалите ще очакваме вие да ни разкриете!

Цялата галерия може да разгледате в Lostinplovdiv.com

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…