10 000 лв. премия с приза за цялостен принос предвиждат промените в статута на най-престижните градски отличия в сферата на културата

Съвременните перформативни и мултижанрови изкуства влизат като отделна категория  в награди „Пловдив”. Това предвижда проектът за промени в статута на най-престижните градски отличия в сферата на културата, който е публикуван на страницата на Община Пловдив и е предложен за обществено обсъждане. Новите регламенти на наградите „Пловдив” са утвърдени от кмета Здравко Димитров, като те предвиждат статуетки да се дават в общо 12 категории, или с две повече от досегашните. Новият проект дава възможност за удостояване  със  специална награда „Пловдив“  за изключителни постижения и цялостен принос в областта на изкуството и културата, която ще върви с премия от 10 хиляди лева. Промените в статута вероятно са предизвикани от инициирания от общината дебат за бъдещето на наградите с участието на пловдивски  творци. Те заявиха, че е необходимо присъждането на приза да бъде съобразено с новите условия и процесите на развитие на културата и изкуството.

Според условията в новия проект за статут наградите „Пловдив” отличието няма да се присъжда посмъртно. Освен това са редактирани и разширени  някои от категориите, които стават: Художествена литература и хуманитаристика; Художествен превод; Журналистика в сферата на културата; Архитектура и естетизация на градската среда; Музика и танцово изкуство; Театър; Изобразително изкуство; Аудио визуални изкуства, фотография и операторско майсторство; Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта; Произведение на изкуството, предназначено за деца; Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства.

По традиция награди „Пловдив” се връчват  в навечерието на 24 май- Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. От общината се застраховат, че награда „Пловдив” няма да се присъжда при липса на значим художествен факт в съответна категория през предходна календарна година.  Специална награда „Пловдив“ пък няма да се връчва при липса на изключителни постижения.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…