Китайският календар е базиран върху движенията на Луната. Началото на китайската Нова година обикновено се пада между 21 януари и 20 февруари. Тази година тя  започва на 25 януари и ще приключи на 11 февруари 2021 г. В Китай днес посрещат  4717-а година.

Подобно на западния зодиак, китайският е разделен на 12 цикъла, всеки от които с продължителност една година и подвластен на определено животно, което влияе върху чертите на хората, родени в дадена година, както и върху световните събития.

Плъхът е първият знак в Китайския зодиак, затова и се смята, че неговата година е идеална за поставяне на ново начало, за подновяване и скъсване със старото. В своята същина той е елементът Ян – мъжки, чист, видим.

Освен определено животно, всяка Китайска година преминава под знака на даден елемент. За 2020-та това е Металът, който се асоциира с есента. Цветът му е бял, а в човешкото тяло се свързва с белите дробове.

Годината на Металния Плъх ще е пълна с творческа енергия и вдъхновение. Ще цари усещане за свобода и смелост във всяко начинание. Тя носи успехи на почти всички зодии. Повечето ще покажат желание, целеустременост и решителност. Периодът е подходящ за поставяне на основите на нещо ново и за първите крачки в развитието му. Важно условие обаче е доброто планиране. Успехът ще дойде след правилно приоритизиране.

Интересно е, че Металът като елемент се свързва с белия и златния цвят. Затова не бива да се учудвате, ако чуете да наричат 2020-та годината на Белия Плъх или Златния Плъх.

Металът е символ, свързван с импулсивността, решителност и твърдост, често пъти напълно неподатливи на промяна. Свързва се и с утрото и раждането на новия ден. Родените в година с елемент Метал обичат лукса и скъпите стоки. Често говорят, без да имат аргументи.

 Китайците възприемат Плъха като предзнаменование за просперитет и благополучие.

Смята се, че хората, родени в определена година, са заимствали някои черти от животното в китайския зодиак, на което тя е подвластна. Родените в Годината на Плъха например са общителни, трудолюбиви, сръчни, наблюдателни, приспособими, упорити. Знакът им е символ на плодовитост, защита, просперитет.

Представителите на този зодиакален знак обичат охолството.

За да е изобилна настоящата година, астролозите съветват празничното меню на 25 януари да включва любимите лакомства на Плъха - ядки и разнообразни сирена, а хората да носят най-ценните си дрехи и бижута.

Родените под знака на Плъха са оптимисти. Те са много енергични и това им личи отдалеч, което ги прави много харесвани. Въпреки това обаче, лесно се изморяват. Предпочитат животът и събитията да са по-скоро спринт, отколкото маратон. Те са много интуитивни и лесно разчитат какъв човек стои срещу тях.

Сред най-силно изявените им недостатъци е инатът. Държат на своето до последно. Макар да са много чувствителни и любезни по природа, често имат проблеми с общуването. Трудно изразяват емоциите си, когато са напрегнати, и понякога това ги прави да изглеждат груби и безчувствени.

Известни представители на зодиакалния знак са: Уилям Шекспир, принц Чарлз, Луис Армстронг, Хю Грант, Ози Озбърн, Самюъл Л. Джаксън, Тилда Суинтън, Тери Пратчет, Аврил Лавин, Джордж Вашингтон, Гари Линекер, Еминем, Джордж Буш, Джулиан Мур, Люис Хамилтън, Бен Афлек, Джуд Лоу, Кейти Пери, Скарлет Йохансон.

Щастливи числа: 2, 3

Щастливи цветове: синьо, златно, зелено

Щастливи цветя: лилия, теменужка

Щастливи посоки: запад, югоизток и североизток

Щастливи дни: 4-ти, 8-ми, 13-ти и 22-ри всеки месец

Числа, които носят нещастие: 5, 9

Цветове, които носят нещастие: жълто, кафяво

 

Източник: Chinese Zodiac

Илюстрация: iStock Photos/Getty Images

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…