Премиерата на „Книжовен паметник за Пловдив” изпълни зала Съединение

Книга се отличава съществено от предишните 13, тя е сборник от писмени исторически извори за града

Таня Грозданова

14-ата поредна значима книга за Града под тепетата, която фондация „Балкански културен форум” издаде традиционно в навечерието на Коледа, е книга за Пловдив и неговата история от древността до Възраждането. Премиерата на „Книжовен паметник за Пловдив” се състоя снощи в препълнената зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей.   

„Книгата носи дъха и духа на далечното време и, надявам се, ще убеди всеки българин, че Пловдив заема наистина изключително място в родната ни история. Това е един своебразен исторически сборник, изцяло изготвен на база на исторически документи,“ заяви в началото инж. Любозар Фратев, председател на фондацията, основател на „Новиз“ АД, и съучредител на СНЦ „Бизнесът за Пловдив“ и първи негов председател.

Той изказа искрени благодарности на наследниците на  Кирила Възвъзова-Каратеодорова, които са дали разрешение авторите на книгата да използват нейния научен труд „Непресъхващи извори“, които също бяха дошли специално за представянето.

„Водили сме се от идеята да покажем на хората, които обичат миналото, документите, по които те могат да направят реконструкция на миналото. Така се получи една пълна антология на писаното за Пловдив от Античността до края на 19 в… Тази книга ще даде възможност на читателя, който се интересува от историческо четиво, от родната история, да се запознае сам и непосредствено с част от писаното от античните гръцки, латински, византийски хронисти и историци; от ориенталските, славянските и западноевропейските пътешественици, писатели, учени и дипломати; с част от документалното книжно наследство на нашите дейци от  Възраждането, свързано с Пловдив“ сподели още инж. Фратев.

Председателят на Общински съвет инж. Александър Държиков също бе на представянето на книга, а сред  гостите на събитието бяха още кметът на район „Централен” Георги Стаменов, председателят на Фондация „Христо Ботьов, Боян Ботьов, директорът на национална библотека „Иван Вазов” Димитър Минев, както и целият колектив, който е участвал в създаването на книгата.

Вечерта започна с химна на Пловдив в изпълнение на студенти от АМТИИ, а ученици от Националната гимназия за сценични и екранни кадри Пловдив зачетоха няколко текста от книгата.

Директорът на историческия музей д-р Шивачев, който е участвал в изготвянето на книгата, обясни пред публиката целия процес по изготвянето на книгата, отбелязвайки че Книжовен паметник за Пловдив” има своите научни достойнства, тъй като са използвани много документи и исторически извори за написавнето й.

Книгата е структурирана в три раздела – „Древност“, Средновековие“ и „Ново време“. Оформител на книгата е художникът Костадин Отонов, а редакцията на текстовете е на д-р Стефан Шивачев – директор на Историческия музей и на Данаил Георгиев.

„Книжовен паметник за Пловдив” от днес може да бъде намерена в книжарници Хеликон, а скоро и в Хермес.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…