Хор “Евмолпея” зарадва своята публика с традиционния си коледен концерт на 18 декември в 18 часа. За първи път в най-новото пространство на Градската художествена галерия -  Пловдив – Изложбена зала „2019“, намираща се на ул. „Гладстон“ № 32 оживя чрез гласовете на прекрасните пловдивски момичета точно в навечерието на Бъдни вечер. „Вдъхновение за Коледа с хор Евмолпея” – каквото бе заглавието на примамливо подканящия новогодишен афиш – обеща и се превърна в културното събитие за Пловдив и бе отразено от различни медии. Отвореното пространство на Зала „2019“ даде на публиката рядката възможност да се срещне с цяла колекция от творби на пловдивски художници с красивото звучене и интересна програма, които предопределиха изявата на състава като емоционална звуково-визуална постановка с ярък коледен привкус. Концертът бе част от Културния календар на Община Пловдив за 2019 г. и се осъществи със съдействието на Градска художествена галерия – Пловдив.

В близките дни хор “Евмолпея” подготви предварително пловдивската публика с неколкократните си участия на редица открити сцени в града –  в различни къщи в Стария град по време на Дефилето на младото вино, за Деня на народните будители и за Деня на християнското семейство и православната младеж. В тяхно изпълнение звучаха прекрасни коледни песни и на концерта в Народното събрание на 13 декември, какъвто бе  и репертоарът снощи на 18 декември.

Само преди месец хорът направи  самостоятелен концерт  с различна програма за празника на град Ивайловград във вила „Армира“. Одухотвореността и прецизното, въздействащо музициране спечелиха на момичетата поредните приятели и съмишленици , а и нови покани.

Хор “Евмолпея” приключва една изключително успешна и продуктивна година. Упоритата работа на хористките и на творческото ръководство в лицето на младата диригентка Алия Хансе и клавирен съпровод д-р Борис Мирчев  и арт-мениджъра Ганка Янкова доведоха до реализацията на близо 30 концертни изяви в страната и чужбина. Между най-запомнящите бе представянето  на девическия хор в Истанбул, където в годината на Пловдив – Европейска столица на културата младите таланти от хор Емолпея“ развяха знамето на  българската просвета и култура за 24 май. Със своето изкуство те за 28 път бяха духовен „Посланик на добра воля“ и се превъплътиха в ролята на културни дипломати при концертите им пред дипломатическия елит и българската общност в мегаполиса – Истанбул.

Само след няколко дни евмолпеите ще ни направят съпричастни на Новогодишното си настроение с творби от цял свят. На 11 януари 2020 г. от 17.00 ч. те ще  изнесат самостоятелен концерт в Зала „Съединение“ на Историческия музей  по повод закриване на Европейска столица на културата. Програмата ще  включва песни от десетките гостувания на хора в Германия, Франция, Швейцария, Италия, Херцогство Люксембург, Словения, Хърватия Босна и Херцеговина, Русия , Гърция, Турция и други европейски държави.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…