Print this page

Филмът на Теодор Ушев "Физика на тъгата" влезе в кратката листа за наградата "Оскар" в категорията за късометражна анимация. В нея са включени 10 ленти, избрани сред 92 филма в предварителната селекция. Петте продукции, които ще продължат нататък към жадуваната статуетка, ще бъдат обявени на 13 януари.

Лентата на Ушев е създадена по мотиви от едноименната книга на Георги Господинов. 27-минутният филм е най-амбициозният проект в кариерата му досега. Аниматорът работи по него през последните 8 години, като междувременно се появи филмът му "Сляпата Вайша" (отново по разказ на Господинов), който му донесе номинация на "Оскар", както и различни независими проекти в киното и визуалното изкуство.

"Физика на тъгата" е канадско-френска продукция на Националния филмов борд на Канада /NFB/ и телевизионния канал за култура и изкуство ARTE. Той е част от множество международни фестивали с прожекции по цял свят, като българската аудитория го видя на "Киномания 2019", а английската версия на филма е озвучена от известния канадски актьор Доналд Съдърланд и сина му Росиф Съдърланд.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…