Разгледайте част от впечатляващите шедьоври на късно-античното изкуство

 

Епископската базилика на Филипопол е възхитителна. Въпреки че дори така е трудно да се опише в едно изречение впечатлението от всички изумителни истории, които този храм е събрал в себе си за 12 века. Тя е била най-голямата християнска обител в града и днес е една от най-големите базилики в България от този период. Построена на мястото на по-стара с подобен план, сградата се е разгръщала на два етажа с изящните си мраморни колони и под, покрит с многоцветни мозайки. Дарителски надпис разкрива, че Базиликата е построена с дарение от християнски епископ, но името му остава неразкрито до момента. Храмът е открит по време на мащабна реконструкция на централната пътна артерия в Пловдив след проведени спасителни археологически разкопки.

По време на работата по обекта специалистите разкриват над 2000 кв. м. подова мозайка. Сред най-забележителните открития са изображения на над 70 вида птици, два мозаечни пода, създадени в различни периоди, множество колони и капители от вътрешността на сградата и от красивия й двор.  

Първият етаж е мястото на мозайките от по-стария археологически пласт и първата Базилика. Под нея е имало и стара езическа сграда от римския Филипопол, но от този период са останали съвсем малко артефакти. Нейното присъствие също ще бъде деликатно отбелязано в новия музей. Все пак акцентът са старите мозайки, които са показани in situ, както са открити.

В самото начало гостите ще виждат и един от първите шедьоври– известният и превърнал се в запазен знак паун. Цветовете на всяко камъче се открояват ясно, а формите, които образуват, са истинско произведение на изкуството.

Вторият етаж приема втория пласт мозайки. Те вече са извадени от своя контекст и се възстановяват на база археологическите открития, а за разлика от неравния долен слой са  изравнени. Стилът им е много по-различен, с множество птици, вместо по-декоративните и абстрактни форми долу.

Изпод четките на реставраторите изникват не просто контурите на пернати, а птици с ярко оперение и в изключително правдоподобни пози – мъжкар в атака, екземпляри, съсредоточени в търсене на храна, майка, хранеща малкото си, и друга в отбранителна поза. Самите птици се превръщат във важна част от експозицията – на един екран всеки посетител ще може да избере дадена птица, съществуваща пред него на мозайка, и да научи повече за нея – дали я има още днес, как изглежда, къде живее и тн.

В бъдещия музей античнитe мoзaйĸи и мнoгoбpoйнитe apтeфaĸти щe бъдaт излoжeни и пpeдcтaвeни чpeз тexнoлoгични peшeния oт пocлeднo пoĸoлeниe, вĸл. дoбaвeнa и виpтyaлнa peaлнocт, тъч-eĸpaни и дeтcĸa “Зoнa нa oтĸpитиятa”, ĸoятo пoĸaзвa иcтopиятa нa Бaзилиĸaтa пo paзбиpaeм, зaбaвeн и вълнyвaщ нaчин. Очаква се тя да бъде отворена за посетители през 2020 г.

През тази година ЮНЕСКО одобри кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол за включване в Индикативния списък за значими културни и природни обекти.

Източник: Lost in Plovdiv

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…