Голяма финансова подкрепа получават и три фестивала за класическа и джаз музика

Музиката и танците са най-подкрепените изкуства в бюджета за култура през 2020-а година. Резултатите от комисията, избрала кои събития да подкрепи като част от Културния календар на Пловдив през следващата година бяха публикувани официално днес. Над 30 са подкрепените проекти, като има и няколко резерви, ако някой се откаже.

Най-голяма подкрепа от общинските средства получава тринадесетото издание на One Dance Week – фестивалът е подкрепен с 67 313 лева. Комисията не финансира изцяло изисканата от фондация „Едно за изкуство и култура“ сума, а само част от нея – уточнението в документацията е, че сумата е изчислена като 70% (или максималното разрешено от Наредбата като процент) от усреднената стойност за едно представление.

Любопитно е, че другият престижен и доказан в Пловдив фестивал за съвременен танц и театър – „Черната кутия“ е също сред най-високо подкрепените фестивали. Част от бюджета също е редуциран, но сумата, която се отпуска е в размер на 52 200 лева.

Няколко музикални фестивала също получават субсидия в рамките на тази сума. „Пловдив джаз фест“ е на второ място от всички събития по размер на финансовата помощ – получава 53 770 лева, като с подобни средства се подкрепят „Дни на музиката в Балабановата къща“ – 52 200 лв и „Европейски музикален фестивал – Пловдив“ на „Кантус фирмус“ – с 50 670 лв.

45 000 лева ще получи литературният фестивал „Пловдив чете“. Следващият фестивал по размер на финансирането е „Капана фест“- сезон 2020, който получава 38 000 лева. Суми около 30 000 лева получават още няколко събития от културния календар – кинофестивалът „Златния ритон“, „Седмица на съвременното изкуство“, фестивалът „Пловдив – древен и вечен“, фестивал „Пълдин – етно“ и „Пловдив – СтоЛица на песента“.

Тези и останалите общо над 30 подкрепени фестивала и приблизително толкова организации предстои да подпишат договори с община Пловдив. Ако някой от тях се откаже, на тяхно място може да се включи някой от резервите. Всички резултати са публикувани на сайта на общината.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…