Глухи и слабочуващи хора катерят скален обект с наковани маршрути на пловдивското тепе Бунарджик. Инициативата е част от проект „Аз Мога“, в който активно участват юристи, командоси от Българската армия, психолози, спелеолози, катерачи, доброволци, глухонеми и слабочуващи хора.

 

Събитието се проведе през уикенда(14-15 септември) като втори етап по изпълнението на проекта. Неговите основни цели – интегриране, приобщаване и мотивиране на глухи и слабочуващи хора – бяха постигнати благодарение на жестовия преводач Анна Ройдева, която е предварително обучена да борави със спелео оборудване. Ръководител на проекта е Крум Сираков, а координатор – Васил Попов – и двамата са адвокати при Адвокатска колегия Пловдив.

С активното съдействие на доброволци спелеолози и катерачи, начинаещите получиха ценни знания и опит не само в спецификите на скалното катерене, но и в чисто житейски и комуникационен смисъл. А от друга страна глухи и слабочуващи хора, подкрепяни и координирани от председателя на Районната организация на глухите в град Пловдив Тилка Кайрякова, обучаваха доброволците на жестомимичния език.

„Много е приятно, когато ставаш свидетел как хората се обединяват въпреки различията си, сплотени от общи интереси и желание да си помогнат едни на други. Въпреки различията и въпреки формалното делене на валидни и не толкова валидни индивиди е много обнадеждаващо, когато хора като вас, протегнат ръка на хора като нас. Тогава разбираш, че психическите бариери са неуместни в един свят на безкрайни възможности. За нас, хората с увреден слух, е недостъпно доверието на обществото и чрез подобен род инициативи, като проекта „Аз мога“, можем да докажем, че ние сме хора с абсолютно същите способности като всички,“ сподели Тилка Кайрякова  пред Под тепето.

Тилка Кайрякова – председател на Районна организация на глухите в гр. Пловдив със синята каска

Част от доброволците споделят емоциите от преживяването:

„За мен беше изключително удоволствие да съдействам по изпълнението на проекта, защото този опит беше ценен и за нас. Не хората, които не чуват, издигат бариера в общуването, ние сме тези, които можем и трябва да приобщаваме, мотивираме и съдействаме“ – споделя Милена Воденичарова.

Мария Златилова – доброволец и практикуващ скално катерене – разказва за събитието:

„Много се надявам да има повече такива събития. Това, което получихме от проекта „Аз мога“ е незабравимо преживяване, разчупващо представите ни за общуване, а споделянето на емоцията от любимото ни занимание с толкова много непознати хора ме накара да преживея отново трепетите от докосването до скалата и запознаването с инвентара! Няма нещо, което да заслужава времето ни повече от това да видиш как някой открива нещо, което го вълнува силно!“

Проектът „Аз мога” се осъществява по програма на Община Пловдив – „Пловдив за младите” с партньори: СНЦ „Асоциация за социална, здравна и правна помощ”, в партньорство с Районната организация на глухите, Съвместното командване на Специалните сили и Клуба за планинско-приложни спортове „Агарта” град Пловдив.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…