Второто издание на новия формат “Нощ на историите” предстои на 27 септември в Пловдив като част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Творци, журналисти и историци ще дадат един по-различен поглед към Града на тепетата. Участници ще бъдат Катрин Сариева, арх. Антоанета Топалова, д-р Петко Георгиев, Теодор Караколев и Моника Роменска.

Пловдивското издание на “Нощ на историите” ще бъде в “Петното на Роршах” на ул. “Йоаким Груев” 36 от 19:00 ч. на 27 септември. Входът е свободен. Поради ограничените места можете да си вземете безплатна покана предварително от заведението.

“Нощ на историите” в Пловдив е част и от Фестивала за улични изкуства 6Fest в Капана. Неговата основна програма ще бъде на 28 септември на открита сцена “Ядрото” в Капана с вход свободен и с участието на професионални улични артисти от Театър на огъня и сенките Fireter, цирк “Играчка-Плачко”, “Вариете План Б”, Театрална компания SoulMade, Quick Hands Project, Куклен Театър "Мале-мале".

Първата “Нощ на историите” беше в София на 22 май 2019 г. и в нея своите истории разказваха писатели и поети - Аксиния Михайлова, Ангел Иванов, Виргиния Захариева, Йордан Ефтимов, Марин Бодаков, Петър Чухов, Петя Кокудева, Румен Баросов и Стефан Иванов.

“Нощ на историите” е нов събитиен формат за разказване на живо, създаден от Момчил Цонев. Тя е продължение на историческите му начинания, обединени в сайта stornik.org. Момчил Цонев обяви наскоро и кампанията “Спаси спомен” – да съхраним изчезващите лични, семейни, родови и селищни истории, обичаи, стари думи, дори предмети. Всеки може да се включи в кампанията, като сподели спомен на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или във Фейсбук – до “Спаси спомен” или в групите за истории и стари думи - “Имало едно време в България” и “Задруга на Стародумците”.

Кои са участниците в пловдивската “Нощ на историите”?

Катрин Сариева е историк по образование, но я свързваме най-вече с галерия “Sariev Contemporary”, която основават заедно с Веселина Сариева през 2004 г. Три години по-късно двете създават и Фондация “Отворени изкуства”, популярна днес със събитието “Нощ на музеите и галериите - Пловдив”.

Арх. Антоанета Топалова е специализирала в Германия, Франция и Швейцария. През 70-те работи в екипа, който проектира ж.к. "Тракия” в Пловдив. В началото на 80-те ръководи проект за обновяване на квартал „Капана“, който да запази и неговия автентичен облик. Проектът е премиран на Световното биенале на архитектурата през 1985 г. Главен архитект на Община Пловдив в периода 1990-1992 г. От 1993 г. е управител на архитектурно студио “Урба-А” в Пловдив.

Д-р Петко Георгиев е главен библиотекар и завеждащ отдел „Специални сбирки” в Народна библиотека “Иван Вазов” Пловдив, която е и институционален партньор на пловдивската “Нощ на историите”. Той е етнолог и библиограф по образование с докторска дисертация по науки за културата. Автор е на десетки научни статии, а през 2019 г. с негово съавторство излиза албумът "Пловдив през обектива на първите фотографи", посветен на 140-годишнината на библиотеката.

Теодор Караколев е журналист в регионални и национални медии, специализирал в сферата на културата и изкуствата. Част е от екипа на Фондация “Български архитектурен модернизъм”, с която популяризират архитектурата в България от 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век. През 2014 г. ръководи проект „Как и защо променяме сградите си?“, свързан с опазването на архитектурното наследство в Пловдив, част от Нощ на музеите и галериите в Пловдив. Има и две участия във фестивала за архитектура One Architecture Week.

Моника Роменска е художничка, част от авангардната група “Ръб”, основана в Пловдив от група съмишленици, сред които са още Кольо Карамфилов, Румен Жеков, Димитър Митовски и др. “Ръб” е едно от първите неформални творчески обединения у нас през 90-те години. Моника Роменска е един от инициаторите за създаването на Център за съвременно изкуство в старата градска баня в Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…