Хората сами си моделират новите водни атракции чрез специално устройство

Регулират водните и светлинни ефекти

Таня Грозданова

Да си моделираш фонтан. Такава възможност дават новите водни атракции на площад Централен. Кметът Иван Тотев нагледно демонстрира пред журналисти как работят те днес.

Посетителите на обновеното площадно пространство имат възможността да си създават индивидуална програма, като регулират водните и светлинни ефекти през специално устройство със сензорен екран. Има общо 15 програми, които работят в три режима- максимално налягане на струята, средно и минимално. Вляво от екрана се моделират водните ефекти, а вдясно- светлинните. Има 12 различни цвята, като хората имат възможност да смесват багрите и да създават собствена краска.  Ако няма зададена индивидуална програма, се пуска автоматична такава.

Не е хубаво да се изпитва здравината на таблото, подчерта градоначалникът при днешната  демонстрация. Той допълни, че камери и жива охрана ще следят за спокойствието и реда на площада денонощно.

Тотев допълни, че иновацията е нетрадиционна и идеята й е да задържи вниманието на хората. Самите водни атракции са достъпни за влизане. Същото се отнася и за така наречената „течаща вода”- водният ефект, който се намира в страни от двата фонтана в близост до паметника на Гюро Михайлов.

Течащата вода е под наклон. Искахме да вплетем Марица в централния площад, а самият воден ефект следва линията на магазините от форума. Идеята е и деца, и възрастни, да влизат вътре и да се забавляват, каза кметът и се цопна в течащата вода.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…