Дигиталният гид Lost in Plovdiv ще ви отведе на фоторазходка в къщата-музей на издателя и ще ви върне в миналото, за да се докоснете до частица от историята на книгоиздаването

 

Текст и снимки: Петя Банкова, стажант в Lost in Plovdiv

 

Знаете ли какво е общото между Христо Г. Данов и Пловдив? Не, общото не е само едноименната улица и името не е просто съвпадение. Личността на Христо Г. Данов вдъхновява не само кръщаването на една от пловдивските улици и средното училище „Христо Г. Данов”, но и любовта към книгите. Историята на българския издател е пример за приноса на възрожденските личности към иначе клиширания вече израз „народна просвета и култура”. Най-добрият пловдивски гид ще ви отведе на фоторазходка в къщата-музей на издателя и ще ви върне в миналото, за да се докоснете до частица от историята на книгоиздаването.

 

 

Къщата-музей на Христо Г. Данов е част от експозиция на Регионалния исторически музей в Пловдив, посветена на „Книгоиздаването в България”. Към нея водят стълби, скрити зад зелена желязна ограда с вратичка. В двора можете да се скриете от летните жеги – за тази цел има няколко пейки, дръвчета и красива лозница, които да ви пазят сянка.

 

 

Къщата-музей е реставрирана и изрисувана така, както е изглеждала в миналото, което я прави още по-внушителна. Христо Г. Данов е живял в нея от 1865 г. до смъртта си през 1911 г. като от 1896 г. до 1899 г. той всъщност е кмет на Града под тепетата. За тази си дейност отказва да получава кметска заплата и остава в историята като човека, благодарение на когото Пловдив се сдобива с първия си градоустройствен план.

 

 

След входната врата къщата посреща с огромно пространство, в края на което е изграден дървен подиум с картонена фигура на издателя. Можете да посетите 5 стаи – кабинета на издателя, класна стая от времето на Данов и 3 стаи, които да ви върнат в България от миналото с информация за издания и видни личности от книгоиздаването, благодарствени писма, писалищни пособия и обяснителни пана с текст на български и английски език.

 

 

Всички помещения са внушителни – не със своя размер или обзавеждане, а с духа, който са запазили и носят в себе си, показвайки една минала реалност на книгоиздаването. В една от стаите може да бъде видяна  стенна географска карта, каквито е издавал Христо Г. Данов. Класната стая е пресъздадена по възможно най-автентичен начин с дървени маси и пейки за сядане и бюро в началото на стаята. Интересни са голямото желязно сметало и шкаф с буквите от азбуката, с които може да бъде създаден текст чрез поставянето им в специално направени процепи на първите редове. Реставрацията, предметите и пособията правят преживяването автентично и вдъхновяват.

 

 

В къщата може да бъде видян и албум със снимки от книгоиздателство „Христо Г. Данов” с масивен железен знак с ръчно направен надпис „Хр. Г. Данову 1855-1905 8 май”. Той включва снимки на самия Данов, както и на хората, работили във всеки от отделите на издателството.

 

 

Ако след посещението си искате да оставите нещо от себе си в къщата-музей или просто да благодарите на гостоприемните и дружелюбни уредници, може да напишете нещо в червената книга, оставена до вратата. Тя е започната през 1996г. по време на друга експозиция, свързана с книгоиздаването към Историческия музей, и до днес се попълва от посетителите Освен уредниците, при пристигането и тръгването ви ще бъдете посрещнати и изпратени от една гальовна пловдивска котка, която закачливо нарекохме „дановата котка”.

 

 

Къщата-музей се намира на ул. Митрополит Паисий №2 в Стария град, а цената на посещението е 4лв., като през всеки първи четвъртък от месеца можете да се възползвате и да я посетите безплатно. Всички експозиции на Регионалния исторически музей предлагат и намаления за ученици и групи.

 

Екипът на Lost in Plovdiv отправя към вас предизвикателство да посетите тази и други експозиции и да опознаете не само пловдивското, а и българското минало. Снимките не могат да пресъздадат усещането от посещението, но се надяваме да станат причина за бъдещо такова.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…