Отворена покана за писатели дава възможност на един писател от България да пребивава през октомври в Нови Сад и да работи върху литературно произведение, провокирано от града.

Резиденцията е планирана като част от обмен в контекста на програмите за творчески резиденции ADATA AiR ( в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019) и PLANT AiR (в програмата на Нови Сад – Европейска столица на културата 2021). Паралелно в Нови Сад е анонсирана покана за визуален артист от Сърбия, който да осъществи художествена намеса в публичното пространство на Пловдив през есента.

Нови Сад е сред фокусните за развитието на сръбската култура градове. През настоящата година градът е Европейска младежка столица, а само след 2 години ще посреща посетители и като Европейска столица на културата, паралелно с градовете Тимишоара в Румъния и Елефсина в Гърция. Прескачайки назад във времето, през 18 и 19 век, Нови Сад, заедно с разположения в близост Сремски Карловци, играят важна роля за запазването на сръбската култура и нейното определяне, наричан за което „Сръбската Атина“. През 60-те и 70-те години на миналия век Нови Сад е сцена за експеримент с нови форми за авангардните и пънк/рок изпълнители. В бурните години от край на 20 век – маркирани от войните в Югославия и НАТО бомбардировките – градът губи своите дунавски мостове и става дом за многобройни бежанци от Хърватия и Босна, което от своя страна трайно променя  градския пейзаж и демографските му характеристики.  Днес, мостовете над река Дунав са възстановени, но Нови Сад все още работи по възстановяването на културните мостове, свързващи го с Европа, и активно изгражда съвременния разказа за себе си.

Настоящата отворената покана предлага пространство на избраният резидент да се включи в разказването. Поканеният от България писател ще работи върху кратка литературна творба, която да изрази впечатленията получени от хората, начина на живот и градския ритъма на Нови Сад. Формата на литературното произведение е свободна – разказ, есе, поетична творба, размишление, или дори кратка пиеса, ако авторът има желание и амбиция за това. По време на своята резиденция той или тя ще има свободата да работи и върху други свои проекти и възможността да се срещне и със свои колеги от местната литературна сцена. Литературно произведение, създадено в контекста на резиденцията, ще бъде преведено на сръбски и публикувано през 2021 г. в колекция от литературни творби на писатели, участвали в програмата.

Краен срок за подаване на кандидатури за резиденцията за писатели в Нови Сад е 6 септември. Избраният кандидат ще бъде обявен на 13 септември. Мотивацията на кандидатите ще бъде разглеждана едновременно с творческия опит. Избраният кандидат ще бъде обявен на 13 септември. Пълната информация за условията на резидентната програма и изискванията за кандидатстване: ТУК

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…