Световноизвестните графити артисти Елла & Питр пристигат в България, за да отпразнуват многообразието

Фестивалът на студентите франкофони на Университетската агенция на Франкофонията (УАФ) ще отбележи своето осмо издание. След Загреб и Ереван,франкофонското семейство се отправя към Пловдив – Европейска столица на културата 2019, за да отпразнува многообразието под мотото „Да творим заедно“, което е отговор на нейния девиз „Заедно“. Тази година Френският институт в България (ФИБ) и Международната организация на Франкофонията (МОФ) се обединяват за организирането на това събитие, което ще се проведе в Медицински университет – Пловдив.

Фестивалът ще събере 100 студенти франкофони от 16 държави, които ще работят заедно по културни проекти, обединяващи техните различия в движеща сила. Те с ентусиазъм ще представят своите държави и култури, обединени от Франкофонията в своето многообразие.

Общо 5 творчески ателиета в продължение на една седмица ще обединят студентите. Танц, театър, музика, дигитална култура и градско изкуство ще бъдат в центъра на тяхното внимание. Младите франкофони, под ръководството на признати артисти, ще работят заедно, за да създадат спектакъл, който ще бъде представен на публиката на 5 юли по време на гала вечер под високия патронаж на франкофонските институции в България и Групата на посланиците франкофони, председателствана от г-н Ерик Льобедел, Посланик на Франция в България.

По покана на Френския институт в България, двамата френски графити артисти в пълен професионален възход Елла & Питр пристигат в Пловдив. Те са първите художници, които създават гигантски изображения на земята, „Спящите великани“, чийто размер е повече от няколко хиляди квадратни метри. В рамките на фестивала, „Елла & Питр“ в партньорство с Фондация Пловдив 2019 ще изобразят картина на площ от 5000 кв.м., която ще свърже студентите от тези 20 държави, обединени в своите идентичности от френския език. Тяхната творба ще бъде представена с филм, направен с дрон, който ще покаже студентите като творци в многообразието.

Акцент ще бъде поставен върху дигиталните култури и по специално върху видео игрите в рамките на Френско-германския културен фонд. В Европа видео игрите се превърнаха в значим културен феномен за широката публика и днес никой не може да се обърне към младите хора, ако омаловажава ролята на този вектор, който промени из основи отношението на индивидите към тяхното обкръжение и към цялото общество. Това културно благо е в основата на възстановяването на Европа чрез културата и позволява смесването на култури и личности. Със своето дълбоко социално проникване, то допринася за създаването на нова форма на гражданство и Франкофонията подпомага насърчаването на този нов културен вектор.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Университетската агенция на Франкофонията в партньорство с Международната организация на Франкофонията и Френския институт в България за частта културна програма, Медицинския университет – Пловдив, както и Френско-германския културен фонд, Международната делегация Валония-Брюксел, Оргахим, Mr. Bricolage и Telus International.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…