„Рибки в дървено море“ – търсеният и в чужбина илюстратор и дизайнер на книги Капка Кънева научи пловдивски малчугани как се прави хартиена пластика

Марияна Горанова, стажант

„Обичам децата, защото малкият човек е винаги готов творец“, с усмивка и отворени обятия художничката Капка Кънева прие десетките осемгодишни малчугани в своето „Ателие по изкуствата“, част от фестивала „Пловдив чете“. „Това е най-якият и най-гъсто посетен уъркшоп, който съм водила“, разказа Капка и в социалните мрежи.

Децата бяха изключително любопитни и с вдъхновение се втурнаха да откриват тънкостите на хартиената пластика, с която Капка Кънева е известна и зад граница. Дизайнерката показа на малчуганите различни свои творби и ги запозна с интересния си метод на работа.

„От хартия и картон може да се направи всичко, стига да имаш въображение и фантазия“, радваха се малките ученици. Те имаха възможност да избират между различни приказни герои, които да изработят, но най-силно ги впечатли една рибка, моделирана от Капка Кънева за детска книжка с приказки. Ателието бързо се изпъстри от всевъзможни хартиени рибки в различни цветове и името на изложбата се роди от само себе си – „Рибки в дървено море“.

Капка Кънева е завършила Националната художествена академия със специалност „Книга и печатна графика” и работи в областта на илюстрацията, книжния и графичния дизайн. Любимата й техника е хартиената пластика. През 2006 година печели конкурс за работа в “Cite internetionale das art“ в Париж, през 2008 г. защитава доктората си, посветен на нетрадиционните издания за деца, а от 2009 година преподава “Илюстрация и оформление на книга“ към факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет, където е главен асистент. През 2011 г. художничката получава наградата за илюстрация от Второто биенале на българския дизайн.Работи активно с редица издателства в България и чужбина.

В проектите си влага собствено разбиране за хартиената пластика като изкуство. „Занимавам се с илюстрация и дизайн на книги. Напоследък създавам предимно обекти от хартия, които след това фотографирам при различно осветление и ракурс. За мен фокусът е върху участието на светлината, това е ефектът, който търся. Защото светлината превръща обектите и сенките им в рисунки“, такава е тайната на добрата книжна илюстрация според уникалната техника на Капка Кънева. 


Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…