Пловдив чете 2019 представя „забравени.те думи”– инсталация на визуалния артист Петко Танчев

Това е проект, интерпретиращ в градска среда думи, употребявани в поезията от началото на ХХ век. Думи, чието значение разбираме, но които не използваме. „забравени.те думи” ще диалогизира контекста на поетичния език със съвременната публика, като не просто припомня ключови цитати, а и ги интепретира визуално.

Подбрани са петима от най-известните ни поети, родени в самото навечерие на ХХ век. Автори, които от поколения се изучават в училище у нас: Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Дора Габе, Димчо Дебелянов и Гео Милев. Бихме искали да постигнем преживяване отвъд клишето познати текстове. Събитие, което да предизвика зрителите да съ-преживеят познатите текстове в нова културна ситуация. Отвъд времето. Ситуация, в която думите са мост и памет за фините, нюансирани състояния на човешкото живеене.

Повече за идеята разказва съавторът на концепцията писателката Ина Иванова:

Кои са забравените думи?

Те са вкусни и ние знаем значението им, или поне го улавяме от контекста. Думи, които носят нюанси и обогатяват собственото ни знание за вътрешните ни преживявания. Чуйте: мълком, притома, стълпени, безбрежни.

Всеки език се развива много бързо, приема думи от други езици, не използва активно други, бих казала всяко поколение следва и създава своя мода, свой стил на изразяване, сякаш да фиксира – като пръстов отпечатък - времето си в чувствителната тъкан на езиците.

Защо се спряхте на тези автори?

Пенчо Славейков, Яворов, Дора Габе, Дебелянов, Гео Милев.

Те са родени буквално на ръба между 19 и 20 век и всички са изучавани в училище.  Но канонът на образованието като че ли изключва възможността да преживеем качеството на поетичния им език. Думите, които сме подбрали от техни текстове, вече не използваме ежедневно. Те носят красивата патина на нещо, което почти сме загубили. Тези думи умеят да изразят неизразимото, да ни припомнят.

Какво стои в основата на тази идея?

Вярата, че думите са мост и памет. През времената.

Открийте своята забравена дума...

Къде и кога: събота, 15 юни, 21 часа, FLUCA Австрийски културен павилион

Вечерта ще продължи с музика от Noboris (Борис Зафиров)

концепция на забравени.те думи: Славена Шекерлетова и Ина Иванова
визуална среда: Петко Танчев
координатор: Гери Георгиева от "Жанет 45"
Събитието ще има своето развитие и ще бъде представено в по-голям мащаб в програмата на НОЩ 2019

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…