Изложбата е в Етнографския музей

В откриването днес ще участват словашката акордеонистка и певица Власта Мудрикова и Ярослав Никодем, солист на кавал и фуяра

От 1991 г. Музеят на литературата и музиката в Банска Бистрица (от 1 януари 2001 г. включен в Държавната научна библиотека като специализиран отдел) провежда проучвания за народна музика и народни инструменти в Словакия. Народните музикални инструменти са сред най-старите художествени средства, те са в основата на народната инструментална музика. Изложбата „Народни музикални инструменти от Словакия” включва 250 народни музикални инструмента на 60 творци, като представя селекция от 26 най-известни инструмента. Повечето от тях са направени през 20-ти век. Изложбата представя струнни и духови инструменти. Най-многобройната част са кавалите и специфичният словашки инструмент фуяра, който се е превърнал в символ на етническата принадлежност на словаците.

Музеят на литературата и музиката в Банска Бистрица получи възможността да представи изложбата „Фолклорни музикални инструменти от Словакия” в Регионалния етнографски музей в Пловдив – град, който е европейска столица на културата през 2019 година.

Откриването ще се състои на 7 май 2019 г. от 18.00 ч. с участието на извънредния и пълномощен посланик на Словашката република в Република България г-н Мануел Корчек. В програмата ще участват словашката акордеонистка и певица Власта Мудрикова и Ярослав Никодем, солист на кавал и фуяра.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…