Print this page

Безспорно пролетните уикенди са време за разходка за извън града, още повече когато са дълги като майските. Едни от местата, които винаги привличат както любителите на по-екстремни преживявания, така и туристите, са пещерите. Те съчетават в себе си както красотата и величието на природата и феномените, които тя създава, заедно с мистиката и легендите от националния фолклор.

Вече сме ви „разхождали” виртуално до две от най-известните в Родопския регион – Дяволското гърло и Ягодинската пещера, но днес ще ви разкажем малко повече за още 3, които си струва да посетите още този уикенд.

By Спасимир – Собствена творба, CC BY-SA 3.0, Link

Първата, и може би най-близката като разстояние до Пловдив, е Снежанка. Името си носи от снежнобелите наслаги, образували се милиони години и застинали в причудливи форми – „Делфинчето”, „Каракачанката”, „Статуята на свободата”, „Джуджета”, „Папагалче”, както и едноименната „Снежанка” – сталагмит с формата на девойка, чакаща своя принц. Разположена е на 5 км. от град Пещера, като пътят до паркинга, на който да оставите автомобила си е доста тесен. След това има около 30-ина минути пешеходен преход по стръмна екопътека нагоре, за да достигнете входа. Дължината ѝ е само 145 м, с постоянна годишна температура 9 градуса. Богата е на сталагмити, сталактити, сталактони, драперии, синтрови езерца. Най-големият сталактит е дълъг 1,27 м. Състои се от няколко красиви зали: Залата на виметата, Голямата зала, Музикалната зала, свързани със Срутището, над което минава мост. Във Вълшебната зала, покрита със снежнобял кристален синтър, природата е създала фигурка, оприличавана на приказната героиня.

Пещерата е благоустроена и отворена за посетители всеки ден. До входа има чайна и щанд за сувенири. Групи за посещение се организират на всеки час.

Снимка: EcoVelingrad

Второто ни предложение е за приключенците с експериментаторски дух, тъй като пещерата не е благоустроена и влизането в нея става само със специална екипировка и водач. Лепеница се намира  в Западните Родопи, на 10 км югозападно от град Ракитово и на 11 км южно от Велинград. В момента е туристически обект, след като повече от 50 години е била недостъпна за туристи. Обявена е за природна забележителност през 1960 г. Лепеница има три етажа. Долният е с дължина 273 м и през него тече подземна река. На втория етаж при дъждовно време се образуват четири езера, а в сухо време езерата са само две. Третият етаж е сух, но недостъпен.Пещерната фауна е изключително богата и интересна. Вътре има над 24 вида животни – бръмбарчета, паячета, стоножки и др. организми, от които някои са категоризирани като троглобионти – живеещи единствено на тъмно. В Лепеница живеят и троглофили, чиито представители са 3-4 вида прилепи. Има животни които са открити само в тоя район и ги няма никъде по света. Запазена е в непроменен вид, няма осветление, трасето е обезопасено само с дървени скари, мостчета, стълби, парапети и предпазни въжета.

Работното време е по предварителна заявка.

By Vassia Atanassova – Spiritia – Собствена творба, Public Domain, Link

Пещера „Ухловица“ е една от най – красивите пещери в България. Наричат я един от подземните дворци на Западните Родопи. Намира се на 3км североизточно от с. Могилица и на 37км от к.к Пампорово. Тя е една от най – старите в региона, открита е през 1967г. Намира на 1040 метра надморска височина. От паркинга до входа й се стига след около 30-40 минути изкачване. Името и произлиза от думата „улулица“ – вид сова, която вероятно е живяла в региона на пещерата. Тя е на няколко етажа. В горния етаж е Залата на пропастите. Гърлата на четири дълбоки пропасти се спускат от тази зала към долния етаж, който се достига по стръмна метална стълба. Тази галерия е най – красивата част на пещерата. завършва със 7 красиви езера, които рано напролет се пълнят с вода. Най-атрактивното образувание е големият каменен водопад, искрящ в бяло. Предполага се, че долният етаж е бил подземно езеро. Ухловица е обитавана от 3 вида прилепи и през зимата, когато прилепите спят зимен сън, можете да видите техен представител на една педя разстояние от вас. Входът на пещерата е специално предвиден да улеснява влизането на този вид бозайник. За разлика от други пещери в България, в Ухловица не са намерени следи от първобитни хора, тъй като е пропастна и труднодостъпна.

През зимния период пещерата работи всеки ден без понеделник и вторник, а през летния сезон – всеки ден. Работното време е 10 до 17 ч. Групите влизат на кръгъл час, като последната е в 16 ч. Над пещерата на разположение е пейка с масички, така че мястото е съвсем подходящо за импровизиран пикник и почивка на открито.

Избрахте ли вече маршрута?

Източник: Lostinplovdiv.com

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…