Най-добре е да научите тези уроци, докато сте все още млади

1. Възприятието е реалност

Така е. Как интерпретирате и разбирате света, се отразява директно на вярванията ви и на това как живеете живота си. Възприятията създават разбиране, но създават и предразсъдъци. Създават любопитство, но създават и страх. Каква искате да е реалността ви? Достатъчно ли е блаженството, което невежеството осигурява или се нуждаете от повече от това? Истината е, че повечето хора искат повече. Дори и да е на подсъзнателно ниво. Обществото ни винаги е вярвало в значението на образованието. През живота си човек не спира да се учи и да открива, но е изключително трудно да осъзнаем какво не разбираме. Задайте си въпроса какво не знаете. Кое е нещото, за което искате да научите повече? И най-важното е да разберете, че няма нищо лошо да грешите. Растем, когато грешим.

2. Всичко е временно

Хубавите периоди в живота са временни, както и лошите. Така че, когато сте в добър период, насладете му се и бъдете благодарни. Когато нещата са зле, знайте, че и това ще мине. Това не е краят, а само трудност по пътя. Животът е пълен с обрати и изненади. Забравяме, че важно е пътуването, а не дестинацията. Във всичко се крие урок. На много хора, особено когато са по-млади, им е трудно да оценят живота. За да оцените пътуването, е важно да сте наясно с това колко много ви носят трудностите и грешките. Както и да не се възгордявате, а да сте благодарни за радостите, които животът ви носи. Всичко е временно, така че се възползвайте максимално и от доброто и от лошото.

3. Колко е важно да сме тук и сега

Лао Дзъ е казал: Когато човек се приема, целият свят го приема. Ако сте депресирани, живеете в миналото. Ако сте загрижени, живеете в бъдещето. Ако сте в мир, живеете в настоящето.“ Често сме склонни да се тревожим за това, което предстои или да се вглъбяваме в нещо, което се е случило. Важно е да имаме бъдещето предвид, но не трябва да оставяме това да попречи на настоящето. Моментите се превръщат в спомени. Насладете им се, докато се случват. Обикновено на човек му отнема цял един живот, изпълнен с тревоги, за да осъзнае, че да се тревожиш не е продуктивно. Да живееш в миналото е също толкова непродуктивно. Определено е важно да можем да разсъждаваме върху себе си и миналото си. Важно е да обръщаме внимание на това през какво сме преминали и как то ни е накарало да се почувстваме. Нужна е много емоционална енергия, за да се оставите на скръбта и да я преодолеете. Изключително важно е да намерите баланса. Да си отделите време за разсъждения и за планиране, докато в същото време живеете в настоящето.

4. Правете това, което обичате и обичайте това, което правите

Работата е изключително голяма част от живота. Това означава, че ако тя ви кара да се чувствате нещастни, това нещастие ще се пренесе и в другите аспекти от живота ви. Вярно, че нищо не е перфектно, но е важно да сте доволни от себе си и от това, което правите. Затова инвестирайте в себе си. Това важи и извън работата. Преодолейте лошите си навици и развийте добри. Внимавайте с какви хора общувате и какви са дейностите, с които се занимавате.

5. Щастието изисква труд

Щастливите хора обикновено са тези, които работят върху себе си. За да сте щастливи трябва да направите съзнателен избор да поемете контрол над живота си. Не да живеете като жертва, а да използвате тази енергия за своето развитие. Първата стъпка е да осъзнаете, че вие отговаряте за щастието си. Един от най-сигурните начини да помрачите щастието си е да се сравнявате с останалите. Много лесно е да попаднем в капана на ревността и завистта и да искаме това, което другите имат. Особено сега във времето на социалните мрежи. Но не забравяйте, че хората показват само най-хубавото от живота си. Не е справедливо да се сравнявате с това, което виждате. Не само че така не можете да оцените това, което имате с собствения си живот, но и просто това не е добър начин да съдите за това какво ви липсва. Не гледайте останалите, фокусирайте се върху себе си. Щастието изисква практика, независимо дали това означава да преодолеете егото си или да започнете да обичате себе си.  

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…