Откриващият уикенд на ЕСК ще се превърне от всички цветове в един – драматичночервен,  цветът на танго-нуево

Соня Попова

Ден след грандиозното откриване на централния булевард на годината, в която Пловдив носи титлата Европейска столица на културата, ни очаква една взривоопасна вечер в Операта – премиера за България на единствената танго опера в света „Мария от Буенос Айрес“ . Спектакълът е част от Откриващия уикенд на 2019-а.

 

Сюреалистичната опера от Астор Пиацола – фюжън от танго, поезия и класическа музика, разказва за Мария, която, прелъстена от танго музиката, попада в подземния свят на Буенос Айрес. Страстната история с библейска символика, в която сакрално и профанно се преплитат, е претворена от фантазията на режисьора Веселка Кунчева в един силно визуален спектакъл-сън със специалното участие на Люси Дяковска.

Внушителното сценично решение и огнената хореография са обединени от латиноамериканския инструмент бандонеон, който от съблазнителен „глас” в оркестъра се материализира в разрушително оръжие на сцената.

„МАРИЯ ОТ БУЕНОС АЙРЕС” – танго опера
музика: АСТОР ПИАЦОЛА
текст: Хорасио Ферер
Премиера за България

Диригент Константин Добройков
Режисьор Веселка Кунчева
Хореограф Явор Кунчев
Сценография и костюми Мариета Голомехова

Солисти: Люси Дяковска, Момчил Караиванов, Живко Джуранов
Бандонеон: Калоян Куманов
Оркестър, хор и балет на Опера Пловдив
By arrangement with Warner Chappel Music Limited

Премиерата на единствената танго опера в света е на 13-и януари, неделя и е част от официалната програма по повод откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

БИЛЕТИ – на касата на Операта, на касите на Ивентим и Easypay, както и онлайн на EPAYGO. BG и EVENTIM.BG.

Веселка Кунчева е вторият гост театрален режисьор в Пловдивската опера, чийто директор доц. Нина Найденова я превърна в една от най-отворените европейски културни институции. Нейната идея да направи сезон с театрални режисьори стоеше от няколко години и получи първата си реализация през ноември 2018 с „Така правят всички жени“ на Моцарт, под режисурата на авангардната Елена Панайотова.

Сега в началото на 2019-а на сцената на Операта в Пловдив се качва Веселка Кунчева, позната ни с незабравимите „Дама Пика”, „Аз, Сизиф”, „Вграждане” и други култови представления в Куклите. Нейните постановки са „абонирани“ за награди у нас и в чужбина.

Прави са от Опертата, когато казват, че никога една тайна не бива да се разкрива докрай, но повдигането на самия крайчец на завесата зад която ври и кипи тайнствената смес от звук, жест, танц, танго-действото „Мария от Буенос Айрес“ е необходимо, за да разпали любопитството ни…

 Очаквайте интервюто ни с Веселка Кунчева, която още не е опитвала да танцува танго.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…